Epilepsia

Kuva julkaistu koiran omistajan suostumuksella

Näin osallistut tutkimukseen

Lähetä näyte

Keräämme näytteitä epilepsiaa sairastavista koirista sekä terveistä yli 7-vuotiaista koirista. Lisäksi näytteitä kerätään epilepsiaa sairastavien koirien lähisukulaisista, kuten vanhemmista ja sisaruksista.

Toivomme että toimitat näytteen lisäksi myös sairauskertomuksenn tai kohtauspäiväkirjan, tiedot eläinlääkärin tekemistä

Tietoja verinäytteen lähettämisestä.

Näytteiden mukaan liitettävä näytelomake.

 

Toivottavat kopiot diagnooseista: Sairauskertomus / kohtauspäiväkirja, tiedot eläinlääkärin tekemistä tutkimuksista, mahdollinen ruumiinavauslausunto.

 

Täytä epilepsiakysely

Tarkkojen tietojen saamiseksi toivomme, että täytät koirastasi epilepsiakyselyn Petsofissa. Ennen kyselyyn vastaamista palveluun täytyy rekisteröityä ja lisätä koiran tiedot. Rekisteröityminen ja kyselyyn vastaaminen on maksutonta. Koiran tietojen lisäämisen jälkeen lista kaikista tutkimuskyselyistä löytyy klikkaamalla etusivulla kyseisen koiran kuvaa. Epilepsia ja dyskinesia -kysely löytyy Analyysit-otsikon alta. Kysely koostuu eri moduuleista, ja kaikkiin vastaaminen on tutkimuksen kannalta tärkeää. Palvelu toimii parhaiten tietokoneella, Chrome- ja Safari-selaimilla.

 

Lisätietoja epilepsiatutkimuksesta: Tiina Heinonen (tiina.heinonen(at)helsinki.fi)

 

 

Epilepsia on koirien yleisin hermostosairaus. Se voi johtua perinnöllisistä ja ei-perinnöllisistä syistä, joita voivat olla kasvaimet, trauma, infektiot tai aineenvaihdunnan häiriöt elimistössä. Perinnöllistä epilepsiaa esiintyy lähes jokaisessa koirarodussa. Joissakin roduissa epilepsia on erittäin yleinen ja jopa viidesosa koirista saattaa kärsiä epilepsiakohtauksista.

Perinnöllisen epilepsian tavallisimpia oireita ovat toistuvat, yleensä muutamassa minuutissa ohi menevät ns. tajuttomuus-kouristelukohtaukset, tai sellaiset kohtaukset joissa tajunnan taso on hetkellisesti alentunut (ns. poissaolokohtaukset). Epilepsiakohtaus johtuu aivojen sähkökemiallisesta häiriöstä. Jos epilepsiakohtauksen syynä on paikallinen häiriö aivoissa, kohtaus voi ilmetä myös vain jonkin tietyn ruumiinosan oireiluna vain kehon toisella puolella, esimerkiksi raajan nykimisenä tai kouristumisena.

Perinnöllinen epilepsia puhkeaa tavallisesti ½-5 vuoden ikäisillä koirilla, mutta tauti voi alkaa myös nuoremmilla tai vanhemmilla koirilla. Tauti diagnosoidaan ns. poissulkumenetelmällä. Jos toistuville kohtauksille ei löydetä muuta syytä, kuten aineenvaihdunnan sairautta tai muuta aivojen sairautta, diagnoosi on epilepsia.

Epilepsia on monissa koiraroduissa perinnöllinen sairaus, mutta sen periytymismallia ei tunneta. Taudin taustalla voi olla useita perimän riskitekijöitä. Joissain roduissa epilepsia voi olla myös yhden geenin aiheuttama, ja periytyä väistyvästi. Tästä esimerkkinä on Lagotto Romagnolojen pentuiän hyvälaatuinen epilepsia. Tautia aiheuttaa LGI2-geenin mutaatio, ja taudille on kehitetty geenitesti (1,2). Kyseinen epilepsia on kuitenkin harvinainen ja sitä on tavattu vain kyseisessä rodussa.

Belgianpaimenkoirien epilepsialle on tunnistettu tautiriskiä lisäävä muoto geenistä ADAM23 (3). Kyseinen geenimuoto on yleinen myös täysin terveillä koirilla, joten se ei aiheuta epilepsiaa, vaan altistaa sille. Taudin taustalla saattaa olla myös muita perimän tai ympäristön riskitekijöitä.
 

Tutkittavat rodut:

Kaikki rodut ovat tervetulleita mukaan tutkimukseen. Haluamme tutkia erityisesti sellaisia rotuja, joissa epilepsia on yleinen terveysongelma. Tällä hetkellä teemme tutkimusta aktiivisesti seuraavissa roduissa: australianpaimenkoira, barbet, beagle, belgianpaimenkoira, bordercollie, borderterrieri, irlanninsetteri, kromfohrländer, kääpiöpinseri, labradorinnoutaja, norwichinterrieri, pyreneidenpaimenkoira, schipperke, suomenlapinkoira, suomenpystykorva.

 

Kirjallisuusviittaukset:

1. Jokinen ym. Benign familial juvenile epilepsy in Lagotto Romagnolo dogs. J Vet Intern Med. 2007 May-Jun;21(3):464-71.

2. Seppälä ym. LGI2 truncation causes a remitting focal epilepsy in dogs. PLoS Genet. 2011 Jul;7(7):e1002194

3. Seppälä ym. Identification of a novel idiopathic epilepsy locus in Belgian Shepherd dogs. PLoS One. 2012;7(3):e33549.