Pikkuaivojen vajaakehitys

 

Olemme saaneet näytteitä amerikankarvatonterrieri-pentueesta, jossa kaikilla pennuilla diagnosoitiin patologisissa tutkimuksissa pikkuaivojen vajaakehitys. Sairaiden pentujen pikkuaivot eivät olleet kehittyneet normaalisti, mikä aiheutti vaikeuksia liikkumisessa. Pikkuaivot sijaitsevat isoaivojen taka-alapinnalla ja toimivat tahdonalaisten liikkeiden koordinoinnissa. Sairailla pennuilla oli vaikeuksia ylläpitää tasapainoa ja hallita liikkeiden suuntaa ja voimakkuutta.

Pikkuaivojen vajaakehitystä ei ole kuvattu monessa koirarodussa, enemmänkin tunnetaan vain yksittäistapauksia. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää voisiko vajaakehitys olla perinnöllinen sairaus amerikankarvatonterriereissä.

 

Tutkittavat rodut:

Amerikankarvatonterrieri.

Mikäli muissa roduissa epäillään perinnöllistä pikkuaivojen vajaakehitystä, olisimme kiinnostuneita kuulemaan lisää, sekä mahdollisesti keräämään näytteitä myös näistä roduista.

 

Millaisia koiria tarvitaan tutkimukseen:

Tutkimukseen toivotaan näytteitä koirista, joilla epäillään tai on diagnosoitu pikkuaivojen vajaakehitys. Lisäksi näytteet sairaiden koirien vanhemmista ja terveistä pentuesisaruksista ovat hyvin tervetulleita.

 

Toivottavat kopiot diagnooseista:

Toivoisimme koiran sairauskertomuksen: minkälaisia oireita on ollut, koska ne alkoivat ja miten ovat edenneet. Mikäli pikkuaivo-oireiselle koiralle on tehty kliinisiä tutkimuksia, toivoisimme tietoa tutkimusten tuloksista. Mikäli epäilet koirallasi pikkuaivojen vajaakehitystä, meille voi lähettää myös videokuvaa koirasta ja sen liikkumisesta. Pikkuaivo-oireiden varmistamiseksi koiralle täytyy suorittaa neurologinen tutkimus, ja myös esimerkiksi aivojen magneettikuvaus, joka saattaa paljastaa pikkuaivojen pienentyneen koon. Lopullisesti diagnoosi pystytään varmentamaan patologisessa tutkimuksessa.

 

Linkit:

Tietoja verinäytteen lähettämisestä.

Näytteiden mukaan liitettävä näytelomake.

Tarkempi koirien terveystietokysely ja aiemmin annettujen terveys- ja yhteystietojen päivityslomake.

 

Yhteyshenkilö(t):

Kaisa Kyöstilä, väitöskirjatutkija, kaisa.kyostila(at)helsinki.fi