Enkefalomyelopatia

Olemme saaneet näytteitä kuvasz-rotuisista koirista, joilla on diagnosoitu etenevä aivojen rappeumasairaus, enkefalomyelopatia (Hazlett ym. 2005).  Sairaat pennut ovat alkaneet oireilemaan noin kuukauden iässä. Oireisiin kuuluu muun muassa yleinen heikkous ja liikkumishaluttomuus, sekä etenevät liikkeiden koordinaation vaikeudet, eli ataksian oireet. Sairaat pennut on jouduttu lopettamaan etenevien oireiden vuoksi. Solutason muutoksia löytyi keskushermoston eri alueilta. Sairauden epäillään olevan autosomaalisesti resessiivisesti, eli peittyvästi periytyvä.

Tutkittavat rodut:

Kuvasz.

Mikäli muissa roduissa epäillään perinnöllistä enkefalomyelopatiaa, olisimme kiinnostuneita kuulemaan lisää, sekä mahdollisesti keräämään näytteitä myös näistä roduista.

Millaisia koiria tarvitaan tutkimukseen:

Tutkimukseen toivotaan näytteitä koirista, joilla epäillään tai on diagnosoitu enkefalomyelopatia. Lisäksi näytteet sairaiden koirien vanhemmista ja terveistä pentuesisaruksista ovat hyvin tervetulleita.

Toivottavat kopiot diagnooseista: 

Toivoisimme koiran sairauskertomuksen: minkälaisia oireita on ollut, koska ne alkoivat ja miten ovat edenneet. Meille voi lähettää myös videokuvaa sairaasta koirasta. Mikäli koiralle on tehty kliinisiä tutkimuksia, toivoisimme tietoa tutkimusten tuloksista. Lopullinen diagnoosi pystytään varmentamaan patologisessa tutkimuksessa.

Linkit:

Tietoja verinäytteen lähettämisestä.

Näytteiden mukaan liitettävä näytelomake.

Tarkempi koirien terveystietokysely ja aiemmin annettujen terveys- ja yhteystietojen päivityslomake.

 

Yhteyshenkilö:

Kaisa Kyöstilä, väitöskirjatutkija, kaisa.kyostila@helsinki.fi

 

Viite: MJ Hazlett, LL Smith-Maxie, A de Lahunta. A degenerative encephalomyelopathy in 7 Kuvasz puppies. Can Vet J. 2005; 46:429–432.