Rokotereaktiot

Rokotus on tehokas keino suojella koiraystäviämme vaarallisilta sairauksilta, mutta rokotteisiin voi liittyä harvinaisia haittavaikutuksia. Tyypillisesti haittavaikutukset ovat harmittomia lieviä paikallisreaktioita ja/tai vaihtelevia yleisoireita. Vakavat rokotereaktiot ovat hyvin harvinaisia, mutta joillakin koiraroduilla, kuten pinsereillä, on kohonnut riski saada rokotereaktio.

Rokotereaktiossa rokotettava reagoi yleensä poikkeavan voimakkaalla tavalla rokotteeseen. Lievimmillään pistoskohtaan voi tulla paikallisoireita, kuten kuumotusta ja turvotusta. Pahimmillaan rokotettava voi saada hengenvaarallisia reaktioita, jotka vaativat välitöntä hoitoa. Pinsereillä rokotereaktioita on ollut usean vuosikymmenen ajan, ja pahimmillaan joka kolmas koira on kärsinyt jonkinlaisesta rokotereaktiosta.

Emme tiedä syytä siihen, miksi pinsereillä on kohonnut riski saada voimakkaita oireita rokotteista. Tutkimuksemme tavoitteena on selvittää rokotereaktio-alttiuden molekyyligenetiikkaa.

 

Tutkittavat rodut:

Rokotereaktioita on raportoitu pinsereillä. Lisäksi olemme kiinnostuneet kuulemaan vastaavista reaktioista muillakin roduilla.

 

Tutkimukseen valitaan kahdenlaisia koiria:

-rokotereaktion saaneet koirat

-terveet koirat, jotka eivät ole koskaan saaneet minkäänlaisia oireita rokotusten jälkeen.

 

Toivottavat kopiot diagnooseista: Sairauskertomus, tiedot eläinlääkärin tekemistä tutkimuksista, mahdollinen ruumiinavauslausunto.

 

Linkit:

  1. Lisätietoja näytteiden toimittamisesta löydätte täältä.
  2. Mikäli koirasi soveltuisi mukaan tutkimukseen, ota yhteyttä tutkimusryhmään (lgl-kyselyt(at)helsinki.fi).

 

Lisätietoja tutkimuksesta: lgl-kyselyt(at)helsinki.fi.