Miten voin osallistua

Verinäyte ja näytelomake

Verinäytteitä voi antaa esimerkiksi rokotuksen yhteydessä, joukkonäytteenotoissa tai eläinlääkärin vastaanotolla.  Verta otetaan 1-3 ml EDTA-putkeen. Putkeen tulee merkitä koiran virallinen nimi tai rekisterinumero tai molemmat.

Verinäytteen mukaan tarvitsemme täytetyn näytelomakkeen, jossa kysytään koiran terveystietoja sekä omistajan yhteystietoja. Lomakkeen huolellinen täyttäminen on tärkeää, sillä sairauksia aiheuttavien geenien löytäminen edellyttää tarkkoja terveystietoja. Omistajan yhteystiedot ovat tarpeen siksi, että voimme tarvittaessa ottaa omistajaan yhteyttä lisätietojen saamiseksi tai mahdollisten lisänäytteiden pyytämiseksi. Suomeen rekisteröityjen koirien sukutaulut saamme KoiraNetistä, mikäli koiran rekisterinumero on merkitty selvästi lomakkeeseen, mutta muista koirista toivomme myös sukupuutietoja näytteiden mukaan.

Näytteen postitus

Veriputki postitetaan välittömästi tavallisessa postissa huoneenlämpöisenä tutkimusryhmälle. Mikäli näytettä ei saada heti postiin, tulisi se säilyttää jääkaappilämpötilassa postitukseen asti. Perjantaina otetut näytteet tulee laittaa viikonlopuksi jääkaappiin ja postittaa maanantaina. Lähettäjä vastaa postituskuluista. Verinäyte lähetetään näytelomakkeen kanssa osoitteeseen:

Lohen tutkimusryhmä
Biomedicum Helsinki, huone B310a
Haartmaninkatu 8
00290 Helsinki

 

Kopiot eläinlääkärin lausunnoista

Jos eläinlääkäri on todennut koirallasi sairauden, toivomme että liität kopion sairauskertomuksesta tai diagnoosista (esim. silmäpeilauslausunto) verinäytteen mukaan tai toimitat sen  jälkeenpäin osoitteeseen lgl-kyselyt(at)helsinki.fi.

 

Muuta huomioitavaa

Näytelomake kannattaa täyttää etukäteen ennen näytteenottoa, erityisesti joukkonäytteenottoon osallistuessa. Ota näytelomake näytteenottoon mukaan, sillä se sisältää myös näytteenottajalle tarvittavat ohjeet.

Ryhmällämme ei ole vastauslähetyssopimusta Postin kanssa, joten lähettäjä vastaa postituskuluista itse.