Välimuotoinen lanne-ristinikama

Kuvan koiralla on LTV3 eli epäsymmetrinen lanne-ristinikama. Oikealla puolella nikamassa on poikkihaarake ja se muistuttaa lannenikamaa (sininen nuoli), vasemmalla puolella nikamassa on ristiluu piirteitä (oranssi nuoli).

Välimuotoinen lanne-ristinikama (LTV) on synnynnäinen ja perinnöllinen sairaus, joka on yleinen mm. saksanpaimenkoirilla.

LTV tarkoittaa nikamaa, jossa on piirteitä sekä lanne- että ristinikamasta ja muutos voi olla symmetrinen tai epäsymmetrinen. Lisäksi joillakin koirilla lannerangan nikamien lukumäärä on poikkeava; normaalin seitsemän sijaan koiralla onkin kahdeksan tai kuusi lannenikamaa.

LTV altistaa lanne-ristiluuliitosalueen aikaiselle rappeutumiselle, mikä voi aiheuttaa kipuja takaselkään tai pahimmillaan takaraajojen halvausoireita.

LTV:n periytymismekanismia ei vielä tunneta.

Pyrimme selvittämään tutkimuksessamme tämän sairauden perinnöllisiä tekijöitä.

Tutkittavat rodut:

Tällä hetkellä kohdistamme tutkimuksen pääasiallisesti saksanpaimenkoiriin, mutta otamme mielellämme vastaan näytteitä kaiken rotuisista koirista.

Millaisia koiria tarvitaan tutkimukseen:

Tarvitsemme tutkimukseen etenkin koiria, joilla on todettu LTV2, LTV3 tai LTV4 epävirallisesti tai virallisesti eläinlääkärin lausumana.

Mikäli sairaasta koirasta ei ole virallista kennelliiton selkälausuntoa, mutta haluaisitte sen osallistuvan tutkimukseen, ottakaa yhteys ensin tutkijaan (yhteystiedot sivun alalaidassa).

Toivottavat kopiot diagnooseista:

Mahdollisuuksien mukaan toivomme näkevämme kaikkien tutkimukseen osallistuvien koirien selkä- ja lonkkakuvat.

Mikäli koirasta ei ole virallista kennelliiton selkälausuntoa, tutkimukseen osallistuminen edellyttää, että saamme nähdä diagnoosiin johtaneet röntgenkuvat. Toivomme näiden koirien osalta myös kopiota eläinlääkärin lausunnosta, mikäli sellainen on saatavilla.

Osallistuminen:

Osallistua voi luovuttamalla koirasta verinäytteen ja täyttämällä näytteen mukaan terveystietolomakkeen. Toivomme, että terveystietoihin kirjataan kaikki koiran luustoon liittyvät tiedot mahdollisimman tarkasti.

http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/

 

Välimuotoisen lanne-ristinikaman kuvantamistutkimus

Olemme syksyn 2015 ja kevään 2016 välisenä aikana tehneet kehityshäiriön kuvantamistutkimuksen yhteistyössä eläinlääkäriasema MEVETin kanssa. Tähän LTV-projektin osaan osallistui noin 30 saksanpaimenkoiraa, jotka edustivat kehityshäiriön eri asteita (LTV0 - LTV4). Jokaisesta koirasta otettiin yhteensä viisi röntgenkuvaa, jotka kattoivat koko selkärangan sekä koiran lantion. Lisäksi koirien lantioista otettiin tietokonetomografiakuva, josta voidaan muodostaan lantion luuston kolmiulotteinen malli.

Kaikista kuvantamistutkimukseen osallistuvista koirista otettiin (tai oli otettu aiemmin) verinäyte LTV:n geneettisen taustan tutkimukseen. Kuvantamistutkimuksen aineistonkeruu on nyt päättynyt. Suurkiitos kaikille osallistuneille!

Tutkimusta on rahoittanut mm. AKC:n Canine Health Foundation.

Lisätietoja LTV-projektista saa alla olevalta yhteyshenkilöltä.

Yhteyshenkilö:

Dosentti, FT Marjo Hytönen
marjo.hytonen (at)helsinki.fi