Legg Perthes

Projektikuvaus

Ryhmämme tekee yhteistyötä Clemsonin Yliopiston (USA) Professorien Keith Murphyn ja Alison Starr-Mossin kanssa koskien Legg Perthestä (Legg-Calve-Perthes).

Legg Perthestä eli reisiluun pään avaskulaarista tai aseptista kuoliota tavataan etenkin monilla terrieri- ja kääpiökoiraroduilla, mutta myös muilla pienillä roduilla.

Sairastuneen koiran oireet alkavat usein noin 4-11 kuukauden iässä takajalan ontumana. Ontuminen on aluksi lievää ja pahenee vähitellen. Joskus ontuminen havaitaan äkillisesti tapaturman yhteydessä. Koira aristaa lonkkanivelen taivutusta ja nivelen liikerata on rajoittunut. Jos ontuminen on jatkunut pidempään, jalassa on havaittavissa sen käyttämättömyydestä johtuvaa lihaskatoa. Molemminpuolisessa taudissa ontuminen voi olla vaihtelevaa tai jatkuvasti pahempaa toisessa jalassa. Koirilla suurin osa tapauksista on toispuoleisia.

Diagnoosi voidaan varmistaa röntgenkuvauksen avulla. Oireiden alkaessa röntgenmuutokset ovat jo näkyvissä, mutta ne voivat olla vähäisiä ja muutosten näkymisen edellytyksenä on hyvälaatuiset röntgenkuvat. Röntgenlöydöksiä ovat reisiluun päässä olevat röntgenköyhät pesäkkeet, lyhentynyt ja paksuuntunut reisiluun kaula, litistynyt ja epätasainen reisiluun pää ja leventynyt nivelrako.

Legg-Perthesin taudin hoito on kirurginen. Leikkauksessa reisiluun pää ja kaula poistetaan.

Tutkimuksen eteneminen edellyttää riittävästi näytteitä erisukuisista koirista, sekä sairaista että terveistä, ajantasaisin tiedoin.

 

Tutkittavat rodut

Cairninterrieri, schipperke, valkoinen länsiylämaanterrieri, toy-, kääpiö- ja keskikokoinen villakoira, yorkshirenterrieri

Myös muiden rotujen Legg Perthes -sairaista koirista otetetaan näytteitä vastaan.

 

Millaisia koiria tarvitaan tutkimukseen

  • koirat, joilla on todettu Legg Perthes
  • Legg Perthes -koirien lähisukulaiset (vanhemmat, sisarukset, jälkeläiset)
  • terveet, yli 6-vuotiaat koirat

 

Toivottavat kopiot diagnooseista

  • eläinlääkärin lausunnot, röntgenkuvat

 

Linkit:

  1. Tietoja verinäytteen lähettämisestä.
  2. Näytteiden mukaan liitettävä näytelomake.
  3. Tarkempi koirien terveystietokysely ja aiemmin annettujen terveys- ja yhteystietojen päivityslomake.

 

Lisätietoja projektista: lgl-kyselyt(at)helsinki.fi.

Suomenkielisen näytelomakkeen lisäksi toivomme omistajan täyttävän myös englanninkielisen tiedonkeruulomakkeen.

Mikäli pdf-dokumentin täyttäminen on hankalaa, ryhmämme hoitaa puolestasi lomakkeen täyttämisen ja postittamisen USA:han kunhan olet toimittanut tarkat tiedot koskien koiran sairastumista Legg Perthekseen (ikä diagnosointihetkellä, onko Legg Perthes todettu unilateraalisena (toispuoleisena) vai bilateraalisena (molemminpuolisena), diagnoosin tehneen eläinlääkärin nimi, onko koirasi lähisuvussa (ensimmäinen sukupolvi; isä, emä, sisarus tai jälkeläinen) tavattu Legg Perthes tapauksia.