Osteokondroosi

Osteokondroosi bordercolliella

Olkanivelen osteokondroosia (osteochondritis , OC  ja osteochondritis dissecans , OCD) esiintyy bordercolliessa melko yleisesti.  Osteokondroosi on kasvuikäisen koiran ortopedinen sairaus, joka oireilee ontumisena, nivelen turvotuksena ja kipuiluna. Oireet alkavat tyypillisesti 4-7 kuukauden iässä. Sairastunut olkanivel hoidetaan useimmiten tähystysleikkauksella ja onnistuneen leikkauksen jälkeen ennuste on kohtalaisen hyvä. Hoitamattomana osteokondroosi johtaa usein nivelrikon muodostumiseen sairastuneeseen niveleen, joskin lievät muutokset saattavat kasvun myötä parantua itsestään. Bordercolliella osteokondroosimuutokset muodostuvat useimmiten olkaniveleen, mutta niitä voi ilmetä myös kinner-, kyynär- tai polvinivelessä.  Osteokondroosi on tämän hetkisen tiedon valossa monitekijäinen sairaus eli sen syntyyn vaikuttaa joukko sekä geneettisiä että ympäristötekijöitä, tautimekanismia ei kuitenkaan tarkkaan tunneta.

Koiragenetiikan tutkimusryhmä (Prof. Hannes Lohi/ Helsingin yliopisto ja Folkhälsanin tutkimuskeskus) on aloittanut projektin, jonka tarkoituksena on selvittää osteokondroosille altistavia geneettisiä tekijöitä. Tutkimusta tehdään yhteistyössä Yliopistollisen Eläinsairaalan (YES) kanssa, joka vastaa kliinisestä diagnosoinnista prof. Outi Vapaavuoren johdolla.

Geneettisen analyysin mahdollistamiseksi keräämme verinäytteitä bordercollieista, joilla on ollut osteokondroosimuutoksia sekä verrokeiksi koirista, joiden olkapäät on röntgenkuvin todettu terveiksi. Verinäytteen lisäksi toivomme saavamme käyttöömme koiran röntgenkuvat. Otamme vastaan kuvia vain digitaalisessa muodossa ja niiden lähettämisestä voi sopia ao. tutkijan kanssa. Tarvittaessa saatamme pyytää myös verrokkeina käytettävien terveiden koirien olkanivelten röntgenkuvia käyttöömme.

Mikäli koirasta on jo näyte DNA-pankissamme ja siltä on kuvattu olkanivelet terveiksi, kannattaa tieto ilmoittaa Koiragenetiikan tutkimusryhmälle, jotta voimme mahdollisesti hyödyntää näytettä tutkimuksessa. Ohjeet tietojen päivitykseen. Suosittelemme käyttämään tähän sähköistä lomaketta ja kertomaan tiedon olkakuvauksesta lisätietokentässä.

Ohjeet verinäytteiden ottoon ja lähetykseen löytyvät kotisivuiltamme: Osallistuminen

 

Lisätietoja:

Koiragenetiikan tutkimusryhmä

Marjo Hytönen

marjo.hytonen(at)helsinki.fi

puh. 02941 25779