Terveystietojen päivitys

 

Koirani on täysin terve. Vastaanko silti kyselyyn?

Meille on ensiarvoisen tärkeää tietää myös se, että näytteen antanut koira on edelleen terve. Erityisesti vanhat, terveet koirat ovat geenitutkimuksissa hyvin tarpeellisia verrokkinäytteitä!

Uudistunut terveystietolomakkeemme on entistä nopeampi täyttää terveitten koirien osalta, koska kysymme tarkentavia kysymyksiä vain niistä sairausryhmistä, joita täyttäjä ilmoittaa koiralla olleen.

 

Koirani on kuollut jo monta vuotta sitten. Pitääkö minun vastata kyselyyn?

Olemme päivittäneet terveystietolomakkeemme ja kysymme nyt koiran terveydestä selvästi aiempaa kattavammin. Siksi toivomme saavamme uuden lomakkeen mukaiset tiedot kaikista näytekoiristamme, myös niistä jotka eivät ole enää elossa.

Geenitutkimukselle koiran elossa oleminen ei ole ehdoton edellytys, kunhan koiran elinaikainen terveystilanne on kohtalaisen tarkasti tiedossa (joskin ymmärrämme toki, että tiedot voivat olla epätarkempia, jos kyse on monen vuoden takaisista asioista). Erityisesti vanhaksi saakka terveinä eläneet koirat ovat otollisia verrokkeja moniin tutkimuksiin.

Näytteen antaneen koiran kuolemasta kannattaa ilmoittaa meille myös siksi, että emme jatkossa lähesty esim. uusien näytteitten antamispyynnöin.

 

Koirani on vaihtanut omistajaa. Vastaanko silti kyselyynne?

Ensisijaisesti toivomme, että kerrot meille koiran uuden omistajan yhteystiedot osoitteessa www.koirangeenit.fi/kyselyt/osoite. Lisäksi toivomme että päivität koiran terveystiedot normaalilla päivityslomakkeella siltä osin ja siltä ajalta kuin ne ovat tiedossasi.

Halutessasi voit lisäksi lähettää meiltä saamasi päivityspyyntösähköpostin edelleen koiran nykyiselle omistajalle.

 

Päivitin koirani terveystiedot aivan hiljakkoin. Pitääkö minun vastata uudestaan?

Olemme päivittäneet terveystietolomakkeemme ja kysymme nyt koiran terveydestä selvästi aiempaa kattavammin. Siksi toivomme saavamme uuden lomakkeen mukaiset tiedot kaikista näytekoiristamme.

 

Kuinka kiire terveystietojen päivityksellä on?

Otamme terveystietojen päivityksiä vastaan jatkuvasti, joten päivittämisellä ei ole mitään varsinaista takarajaa. Vastaamatta jättäneitä muistutamme muutaman viikon sisällä alkuperäisestä päivityspyynnöstä.

Kaikkien toukokuun 2016 loppuun mennessä tietoja päivittäneiden kesken arvomme kymmenen 50 euron arvoista lahjakorttia Peten Koiratarvike -verkkokauppaan.

 

Miten päivitän tietoja?

Tiedot päivitetään sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.koirangeenit.fi/kyselyt/terveystiedot.

Lomakkeeseen täytetään ensimmäiselle sivulle vastaajan ja toiselle koiran perustiedot. Kolmannella sivulla kysytään koiran terveystietoja sairausryhmittäin. Niistä sairausryhmistä, joita koiralla on ollut, seuraa joukko tarkentavia kysymyksiä. Kyselyn lopuksi on vielä vapaatekstikenttä, johon voi halutessaan kirjoittaa lisätietoja.

Tiedot lähetetään painamalla Valmis-nappia. Jos täytät kyselyn useammasta koirasta, paina kunkin koiran jälkeen Valmis ja avaa sitten uusi lomake seuraavaa koiraa varten. Jos annoit kyselyssä sähköpostiosoitteesi, saat kuittausviestin vastauksesi perilletulosta.

 

Sähköpostin linkki kyselylomakkeeseen ei toimi. / Kyselylomake aukeaa, mutta temppuilee pahasti. Mikä neuvoksi?

Jos et pääse kyselylomakkeelle suoraan klikkaamalla saamasi päivityspyyntösähköpostin linkkiä, yritä kirjoittaa (tai leikata ja liimata) sivun osoite www.koirangeenit.fi/kyselyt/terveystiedot selaimen osoiteriville. Vaihtoehtoisesti voit surffata nettisivullemme www.koirangeenit.fi ja valita yläpalkista Projektit, vasemmalta Tutkimusprojektit ja avautuvan valikon alalaidasta Terveystietojen päivityskampanja; avautuvan sivun alaosasta löytyy linkki päivityslomakkeeseen.

Jos linkki toimii ja päivityslomake aukeaa kyllä (osoitteessa https://elomake.helsinki.fi/jotain/jotain), mutta sen täyttäminen on tavalla tai toisella hankalaa ja takkuista, kannattaa ensiratkaisuna kokeilla jotain toista nettiselainta (vaikkapa Firefox tai Google Chrome), mikäli mahdollista. Toinen mahdollinen temppuilua aiheuttava syy voi olla kyselypalvelimen kuormitus, jolloin asiaa voi auttaa jos pitää tauon ja palaa täyttämään lomakkeen uudestaan myöhemmin. (Huom. Jos ehdit täyttää jo monta sivua, ota huomioon että täyttämäsi vastaukset saattavat hävitä tauon aikana.) Jos kysely ei tunnu toimivan mobiililaitteella, kannattaa siirtyä täyttämään se tietokoneella.

Niin linkin kuin kyselylomakkeen toimintahäiriöistä saamme palautetta ajoittain. Tyypillisesti samaan aikaan kuitenkin toiset käyttäjät pystyvät täyttämään lomaketta aivan sujuvasti. Olemme yrittäneet selvittää, mistä ongelmat johtuvat (esim. selain tai sen versio jne.), mutta mitään yksiselitteistä, selvää syytä ei ole toistaiseksi paljastunut. Sen vuoksi emme toistaiseksi osaa antaa myöskään täsmällisiä neuvoja ongelman kiertämiseen.

 

Terveystietojen päivityslomake on 22-sivuinen. Kuka muka jaksaa vastata niin pitkään kyselyyn? Eikö lomaketta voisi saada esitäytettynä?

Terveystietolomakkeessa on kaikkiaan 22 sivua, mutta terveestä koirasta täytettävää kertyy vain 4 sivua: vastaajan perustiedot, koiran perustiedot, koiran perusterveystiedot ja loppusivun mahdolliset lisätiedot. Muut sivut ovat tautiryhmäkohtaisia täydennyssivuja, jotka avautuvat vain niiden tautiryhmien osalta, joita koiralla on kerrottu olevan. Kun olemme testanneet lomaketta, sen täyttäminen terveelle koiralle, jolla ei ole raportoitavia lisätietoja, on vienyt noin neljä minuuttia.

Olemme yrittäneet laatia lomakkeen mahdollisimman helposti ja kevyesti täytettäväksi - kuitenkin tietysti niin, että saamme koirista toivomamme tiedot ja pystymme luotettavasti myös yhdistämään vastauksen oikeaan koiraan. Tautiryhmien täydennyssivuilla on tyypillisesti sairauskohtaisia kyllä/ei-kysymyksiä ja yksi vapaatekstilaatikko lisätiedoille. Kaikilla sivuilla ei siis ole yhtä paljon täytettävää kuin ensimmäisillä, koiran ja vastaajan perustietosivuilla.

Olemme harkinneet esitäytettyjen lomakkeitten käyttöä, mutta se ei valitettavasti ole tällä hetkellä mahdollista tietoturvasyistä.

 

Täytin ja lähetin terveystietojen päivityslomakkeen, mutta en saanut lupaamaanne kuittaussähköpostia. Mikä neuvoksi?

Tarkista ensin, onko posti ohjautunut automaattisesti sähköpostiohjelmasi roskapostilaatikkoon (Spam, Junk, tms.). Jos sieltäkään ei löydy eikä kuittauspostia muutamaan tuntiin kuulu, todennäköinen syy on että lomakkeella antamasi sähköpostiosoite on ollut jollakin tapaa virheellinen tai toimimaton.

Jos kyse on syöttämäsi sähköpostiosoitteen virheestä, meille tulee virheilmoitus että kuittausähköposti ei ole mennyt perille ilmoitettuun osoitteeseen. Mikäli osoitteen virhe on tietojemme perusteella korjattavissa (esim. tyyppiä meitsi@hotmai.com) ja oikea osoite pääteltävissä, pystymme korjaamaan virheen, ottamaan sinuun yhteyttä ja kertomaan, että vastauksesi on tullut perille.

Jos et kuule meistä ja korjauksesta muutaman työpäivän kuluessa, ota meihin yhteyttä sähköpostitse osoitteella lgl-kyselyt@helsinki.fi ja selosta tilanne.

 

Olen antanut näytteen koirastani, mutta en ole saanut terveystietojen päivityspyyntöä. Miten toimin?

Lähetämme päivityspyynnöt useamman viikon aikana, joten kyseinen pyyntö saattaa olla vielä tulossa (kts. Päivityskampanjan vaihe). Toinen mahdollinen syy on, että yhteystietojen sähköpostiosoite tietokannassamme on vanhentunut, virheellinen tai puuttuu. Tarkista myös, ettei päivityspyyntö ole päätynyt sähköpostiohjelmasi roskapostilaatikkoon (Spam, Junk, tms.).

Voit vastata koirasta, josta tiedät antaneesi näytteen, vaikka et olisikaan saanut siitä päivityspyyntöä. Mene osoitteeseen www.koirangeenit.fi/kyselyt/terveystiedot, täytä ja lähetä lomake. Saamme samalla ajantasaiset yhteystietosi. Huomaa, että saatat saada automaattisesti lähetetyn päivityspyynnön jälkikäteen, vaikka olet jo vastannut.

 

Olen antanut näytteen useammasta koirastani, mutta sain päivityspyynnön vain yhdestä. Voinko päivittää muittenkin tiedot?

Lähetämme päivityspyynnöt useamman viikon aikana, joten osa pyynnöistä saattaa olla vasta tulossa (kts. Päivityskampanjan vaihe). Toinen mahdollinen syy on, että toisen koiran kohdalla yhteystietojen sähköpostiosoite tietokannassamme on jostain syystä vanhentunut, virheellinen tai puuttuu.

Voit vastata koirista, joista tiedät antaneesi näytteen, vaikka et olisikaan saanut sähköpostipyyntöä. Mene osoitteeseen www.koirangeenit.fi/kyselyt/terveystiedot, täytä ja lähetä lomake. Saamme samalla ajantasaiset yhteystietosi. Muista painaa kunkin koiran vastauksen lopuksi Valmis-nappia.

(Huomaa, että saatat saada jälkikäteen automaattisesti lähetetyn päivityspyynnön koirasta, josta olet jo vastannut.)

 

Täytin jo terveystietolomakkeen koirastani, mutta sain siitä silti sähköpostiini päivityspyynnön. Eikö vastaukseni tullut perille? Pitääkö minun täyttää kysely uudestaan?

Lähetämme päivityspyynnön automaattisesti kaikkien näytekoiriemme omistajille, joiden sähköpostiosoite on tiedossamme. Emme lähettämisen yhteydessä tarkasta erikseen, onko koirasta jo olemassa päivitys.

Jos siis saat päivityspyynnön koirasta, josta olet jo vastannut, voit yksinkertaisesti jättää päivityspyynnön huomiotta: sinun ei tarvitse vastata uudestaan eikä kertoa asiasta meille. Mikäli alkuperäinen kyselyvastaus ei olisi jostain syystä tullut perille, lähetämme myöhemmin muistutussähköpostin vielä erikseen.

 

Tarvitsetteko kopion koirani eläinlääkärintodistuksesta, röntgenkuvia tai muita vastaavia sairaustietoja?

Mikäli koiran sairaudesta on eläinlääkärin lausunto, toimita kopio lausunnosta tutkimusryhmälle osoitteella lgl-kyselyt@helsinki.fi. Myös mahdollinen ruumiinavauslausunto on hyvä lähettää tutkimuskäyttöön.

 

Onko muita tutkimuskyselyitä, joihin voisin osallistua?

Tarkista tutkimuskyselyjemme listalta, mitkä kyselyt koskevat omaa koiraasi. Esimerkiksi Käyttäytymiskyselyyn voi vastata aivan kaikista koirista niiden rodusta, käyttäytymisestä jne. riippumatta.

Voit myös selata meneillään olevia tutkimusprojektejamme aiheittain tai roduittain.

 

Luulen lähettäneeni teille näytteen monta vuotta sitten, mutta en enää muista varmasti. Miten saan tietää, onko teillä näyte koirastani?

Lähetämme terveystietojen päivityskampanjassamme sähköpostia kaikille näytekoirien omistajille, joille meillä on tiedossa sähköpostiosoite. Jos et saa kampanjan kuluessa päivityspyyntöä sähköpostitse, meillä ei joko ole näytettä koirastasi, yhteystiedoissasi ei ole sähköpostiosoitetta tai se ei ole syystä tai toisesta toiminut.

Jos olet melko varma että olet lähettänyt meille näytteen koirastasi, voit käydä päivittämässä sen terveystiedot vaikka et olisikaan saanut päivityspyyntöä.

Jos et muista lähetitkö näytteen tai mistä kaikista koiristasi olet näytteen lähettänyt, voit täyttää tiedustelulomakkeen osoitteessa www.koirangeenit.fi/kyselyt/verinaytetiedustelu.

 

Miksi en ole saanut testitulosta koirastani, vaikka lähetin näytteen jo kauan sitten?

Katso vastaus täältä.

 

Miksi terveys- ja yhteystietojen päivittäminen on tärkeää?

Ajantasaiset yhteystiedot ovat tarpeen, että voimme tarvittaessa ottaa yhteyttä koiran omistajaan esim. lisänäytteen tai yksityiskohtaisempien terveystietojen pyytämiseksi.

Terveystietojen perusteella suunnitellaan uusia tutkimusprojekteja ja valitaan koiria olemassaoleviin projekteihin. Kun terveystiedot ovat ajan tasalla, tiedämme tarkasti, montako koiraa tietystä rodusta sairastaa esim. epilepsiaa; tutkimusprojektin voi aloittaa, kun tapauksia on tarpeeksi. Vastaavasti tutkimuksiin tarvittavia verrokkeja on helpompi poimia, kun on olemassa tuore tieto siitä, mitkä koirat ovat terveitä.