Salukien sydänsairaudet

Photo: Ranja Eklund

Salukien sydäntutkimusprojekti käynnissä

Salukeissa yllättäen ilmenneiden erilaisten sydänsairauksien johdosta tutkimusryhmämme on käynnistänyt yhteistyön Helsingin yliopiston eläinsairaalan dosentti, ELT Maria Wibergin, jatko-opikelija ELL Sari Lehtisen ja  ELL Seppo Lambergin (Lahden eläinlääkäriasema) kanssa. Yhteistyössä mukana myös Jens Häggström Ruotsista.

Tavoitteena on kerätä näytteet ja sydäntutkimuslausunnot kaikista sydämen ultraäänitutkimuksessa käyneistä salukeista, mahdollisuuksien mukaan myös ulkomailta. Toivomme, että kaikista tutkimuksiin menevistä koirista täytettäisiin virallinen DCM-tutkimuslomake.

Tutkimuksessa on aluksi selvitetty terveiden salukien sydämen raja-arvoja helpottamaan sydänsairaiden määrittämistä. Tutkimuksesta on valmisteilla käsikirjoitus. Lisäksi olemme selvittäneet, että aiemmin koirista tunnistettu sydänsairausgeeni ei liity salukien sairauteen. Olemme äskettäin analysoineet kymmenien terveiden ja sairaiden koirien perimää erilaisten genomisten työkalujen avulla ja tutkimusanalyysit jatkuvat edelleen läpimurron saamiseksi. 

Toivomme edelleen lisää näytteitä erisukuisista koirista, sekä sairaista että terveistä, projektin edistämiseksi! Kliiniset tutkimukset ovat paljastaneet, että rodussa esiintyy useita erityyppisiä sydänsairauksia DCM:än lisäksi ja niiden ratkominen vaatii kärsivällistä tietojen keräämistä ja oireellisten koirien jatkotutkimuksia.

Voit osallistua salukisi kanssa tutkimukseen lähettämällä koirastasi EDTA-verinäytteen, näytelomakkeen ja DCM-sydäntutkimuslomakkeen kopion tutkimusryhmälle osoitteeseen:

Lohen tutkimusryhmä
Biomedicum Helsinki, huone C514b
Haartmaninkatu 8
00290 Helsinki

Jos salukistasi on jo aiemmin toimitettu näyte ryhmälle, pelkän kopion lausunnosta voi lähettää joko postitse yllä olevaan osoitteeseen tai sähköpostitse: lgl-kyselyt@helsinki.fi.

Kiitos kun olet mukana tukemassa arvokasta projektia!