Kuolinsyyn selvitys Helsingin yliopistolla

Milloin kuolinsyyn selvitys on tarpeen? Joskus eläin kuolee yllättäen ilman selitystä. On myös mahdollista, että koiran epäillään sairastaneen perinnöllistä sairautta, joka voidaan varmistaa vain kuoleman jälkeisessä patologin tutkimuksessa. Esimerkiksi näissä tilanteissa patologin tekemä kuolinsyyn selvitys auttaa erityisesti kasvattajia jatkotyössään ja palvelee myös koiragenetiikan tutkijoita.

Eläinlääketieteellisen tiedekunnan patologia tarjoaa diagnostista palvelua myös Yliopistollisen eläinsairaalan ulkopuolisille asiakkaille. Diagnostisiin palveluihin kuuluvat koirien ja muiden kotieläinten ruumiinavaus ja kuolinsyyn selvitys, kudosbiopsioiden histopatologinen tutkimus ja sytologisten näytteiden tulkinta. Huom. lausunto voi olla englanninkielinen, käännetään pyydettäessä.

Tätä palvelua on mahdollista käyttää myös silloin, jos koira kuolee kotona tai se lopetetaan oman eläinlääkärin vastaanotolla.

Koiragenetiikan tutkimusryhmä ei saa automaattisesti ruumiinavauslausuntoja, mutta jos koira on avattu Helsingin yliopiston patologialla, sen tutkimustulokset ja mahdolliset kudosnäytteet ovat omistajan suostumuksella koiragenetiikan tutkimusryhmän käytettävissä. Koirasta olisi hyvä toimittaa ennen lopetusta otettu verinäyte koiragenetiikan tutkimusryhmälle, mikäli se vain on mahdollista. Patologialla ei automaattisesti kerätä DNA-näytteitä.

Jos koirasta on näyte Lohen DNA-pankissa, pyydämme omistajia ilmoittamaan koiran kuolemasta ja ruumiinavauksesta heti Lohen tutkimusryhmälle; pyydämme myös välittämään Lohen ryhmälle kopion ruumiinavauslausunnosta (lgl-kyselyt@helsinki.fi).

Ruumiin pakkaus- ja lähetysohjeet

Tarkat ohjeet löytyvät alla olevasta linkistä. Koiran voi toimittaa ruumiinavaukseen Matkahuollon kautta tai viedä itse. Lähetykseen on aina liitettävä täytetty lähete. Lähetyksestä tai tuonnista kannattaa aina ilmoittaa etukäteen patologian osastolle. Eläimiä otetaan vastaan avaukseen ma-to klo 8-16, perjantaisin klo 8-12. 

Mikäli koira kuolee viikonloppuna tai pyhänä, tulee se säilyttää viileässä (ei saa jäätyä) ja toimittaa ruumiinavaukseen heti ensimmäisenä arkipäivänä. 

Jos koira liittyy Lohen tutkimusprojektiin, tämä tulee mainita lähetteessä ja ilmoittaa tapauksesta myös Lohen ryhmälle.

Ruumiin pakkaus- ja lähetysohjeet

Lähete ruumiinavaukseen (Löytyy linkistä "OBDUKTIO tutkimuslähete")

Hinnasto

Kuolinsyyn selvitys on mahdollista mille tahansa koiralle ostopalveluna. Joissakin erityistapauksissa (esim. epilepsiaa sairastavat koirat ja erikseen sovitut projektit) koira voidaan ottaa patologialle ruumiinavaukseen koiragenetiikan tutkimusryhmän tutkimuskoirana, jolloin ryhmä korvaa avauskulut omistajalle. Yksilötuhkauksen kulut jäävät aina omistajalle. Näistä erityistapauksista on kuitenkin sovittava joka kerta erikseen päiviä ennen lopetusta ja eutanasia tapahtuu tällöin Yliopistollisessa eläinsairaalassa. Tällöin myös DNA-näyte on mahdollista kerätä vasta ruumiinavauksen yhteydessä. Ota näissä tapauksissa yhteyttä suoraan geenitutkijoihin.