Tiedote tutkimukseen osallistuvalle

Hei koiran tai kissan omistaja,

 

Pyydämme sinua osallistumaan lemmikinomistajien persoonallisuuden ja hyvinvoinnin tutkimukseen, joka toteutetaan Helsingin yliopistossa Hannes Lohen tutkimusryhmässä. Tutkimukseen voivat osallistua kaikki täysi-ikäiset lemmikinomistajat. Osallistuminen on täysin vapaaehtoista.

 

Tämän tutkimuksen ensimmäisenä tavoitteena on selvittää omistajan ja lemmikin persoonallisuuden piirteiden yhteyttä. Lisäksi tutkimme näiden persoonallisuuden piirteiden sekä ihmisen ja lemmikin välisen kiintymyssuhteen ja lemmikin hoidon yhteyttä toisiinsa sekä yhtäältä ihmisen kokemaan psykososiaaliseen stressiin ja hyvinvointiin ja toisaalta lemmikin hyvinvointiin ja käyttäytymiseen. Kolmanneksi tutkimme psykososiaalisen stressin ja hyvinvoinnin yhteyttä lemmikin hyvinvointiin ja käyttäytymiseen. Päämääränämme on kerätä laaja kyselyaineisto, joten osallistumisesi on meille tärkeää.

 

Voit osallistua lemmikinomistajien persoonallisuustutkimukseen täyttämällä persoonallisuus- ja hyvinvointikyselyn. Tässä kyselyssä arvioit itse omaa persoonallisuuttasi, kokemaasi stressiä, henkistä hyvinvointiasi, tyytyväisyyttäsi elämään, masennusoireita, ahdistusoireita sekä kiintymystä lemmikkieläimeesi.  Lisäksi toivomme, että täyttäisit lemmikkisi osalta käyttäytymiskyselyn/-kyselyt, terveyskyselyn ja taustatietokyselyn. Täytäthän huolellisesti myös lemmikkisi tiedot sekä omat tietonne. Lemmikinomistajien persoonallisuustutkimukseen osallistuminen ei vaikuta arkeesi ja edellyttää vain kyselyyn vastaamista. Tähän kyselyyn vastaaminen vie noin 20 minuuttia (aika ei sisällä lemmikkieläinten persoonallisuus- ja käyttäytymistutkimukseen osallistumiseen kuluvaa aikaa).

 

Noudatamme Euroopan unionin yleistä tietosuoja-asetusta aineiston keräämisessä ja käsittelyssä. Tietosi säilytetään tietosuojatulla palvelimella. Kaikki tutkimuksessa kerättävä tieto on luottamuksellista. Tietoja analysoidaan ja tutkimuksen tulokset julkaistaan niin, että sinun henkilöllisyyttäsi ei voi tunnistaa. Jos päätät keskeyttää tutkimukseen osallistumisen, säilytämme sinusta ja lemmikistäsi kerätyt tiedot, ellette pyydä niiden poistamista. Tutkimuksen jälkeen aineisto arkistoidaan Helsingin yliopistolle toistaiseksi.

 

Tutkimuksen rahoittajat ja yritysyhteistyökumppanit eivät vaikuta tutkimusasetelmaan, -menetelmiin tai -tuloksiin, eivätkä tulosten julkaisuun.

 

Yhteystiedot:

Tutkimuksen vastuullinen johtaja Hannes Lohi, hannes.lohi@helsinki.fi, p. +358294125085 Professori Jari Lahti, jari.lahti@helsinki.fi

Tutkija Milla Salonen, milla.ahola@helsinki.fi

Käyttäytymistutkimuksen sähköpostiosoite: lohi-kaytostutkimus@helsinki.fi