Metabolomiikka-tutkimus - UUSI

Kuva Milla Ahola

UUDEN TUTKIMUS- JA TERVEYSTYÖKALUN KEHITTÄMINEN - METABOLOMIIKKATESTI

Geenitutkimuksen tarkentamiseksi olemme käynnistäneet hankkeen uuden verestä tehtävän METABOLOMIIKKATESTIN kehittämiseksi yhteistyössä PetBiomics -yhtiön kanssa. Menetelmällä mitataan koirien verestä löytyviä aineenvaihduntatuotteita, jotka voivat kertoa koiran terveydentilasta, ja toimia mahdollisina biomarkkereina erilaisille sairauksille. Onnistuessaan testistä voi tulla merkittävä työkalu myös geenitutkimuksen vauhdittamiseen.

Kaikenikäiset koirat kelpaavat terveydentilasta riippumatta

Uuden testin kehittämistä varten tarvitsemme kaiken ikäisiä koiria (etenkin pentuja ja vanhoja koiria) terveydentilasta riippumatta. Joka ikinen koira on tutkimukselle arvokas.

Maksuttomia joukkonäytteenottoja vuoden 2018 aikana!

Toivomme osallistujia varaamaan ajan ennakkoon ruuhkien välttämiseksi. Varaa sopiva aika täältä.

 

Riittävän näytemateriaalin keräämiseksi tulemme järjestämään useita joukkonäytteenottoja sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa syksyn 2017 ja vuoden 2018 mittaan. Joukkonäytteenottojen päivämäärät päivittyvät tälle sivulle. Päivämäärää klikkaamalla pääset ajanvarauslomakkeelle, jonka kautta voit varata ajan koirasi näytteenottoon tiettynä päivänä. Sähköisen näytelomakkeemme esitäyttäminen nopeuttaa näytteenottoa. Täytä ja tulosta lomakkeet mukaan näytteenottoon. Tapahtumassa koirasta otetaan verinäyte sekä aineenvaihduntatutkimukseen että koirangeenit -tutkimusryhmän geenipankkiin mahdollisia geenitutkimuksia varten.

Näytteen antaminen on omistajille täysin maksutonta. Luovutetuista näytteistä ei voida tehdä ”pikaveritestejä” ja antaa tuloksia osallistujille tässä vaiheessa, koska testi ei ole vielä valmis. Kyseessä on uuden menetelmän kehittäminen. Kun testi on käyttövalmis (arviolta 6-12 kk sisään), tähän hankkeeseen osallistujat saavat osallistuneen koiransa tulokset. Lisäksi kiitoksena osallistumisesta omistajat saavat tarjouskoodin MyDogDNA-geenitestipaneelia varten.

 

HUOMAATHAN, että tähän tutkimukseen tarvitsemme täysin tuoreita verinäytteitä. Emme siis voi hyödyntää jo aiemmin biopankkiimme lähetettyjä näytteitä. Tästä syystä emme myöskään ota tutkimukseen vastaan postitse toimitettuja näytteitä. Ainut tapa osallistua metabolomiikkatutkimukseen on luovuttaa verinäyte paikan päällä maksuttomissa joukkonäytteenotoissamme.

 

Kiitokset jo etukäteen kaikille osallistujille koirineen!

Lisätietoja tutkimuksesta:

Jenni Puurunen (jenni.puurunen@helsinki.fi) HY ja Claudia Ottka (claudia.ottka@petbiomics.com) PETBIOMICS

Yhteydenotot näytteenottotapahtumiin: Petra Jaakonsaari (petra.jaakonsaari@helsinki.fi) HY ja Oona Mäki (oona.maki@helsinki.fi) HY