Luuston kehityshäiriö lyhytkarvaisilla saksanseisojilla

Saimme tutkimusryhmään hiljattain yhteydenoton Yhdysvalloista, jossa kahteen lyhytkarvaisten saksanseisojien pentueeseen oli syntynyt kehityshäiriöisiä pentuja. Pennut eivät olleet elinkelpoisia, vaan ne joko nukutettiin tai menehtyivät muutamien päivien iässä. Ne olivat syntyessään pienempiä kuin normaalit pentuesisarukset, raajat vaikuttivat olevan normaalia lyhyemmät, ja kallon rakenteessa vaikutti olevan epänormaaliutta. Ainakin osalla pennuista oli vaikeuksia liikkua. Tällä hetkellä emme tiedä vaikuttaako kehityshäiriö vain luustoon vai myös muihin elimiin. Kyseisen kehityshäiriön oletetaan olevan autosomaalisesti resessiivisesti, eli peittyvästi periytyvä.

Nyt olemme tekemässä tarkempia tutkimuksia pentujen tilasta, ja tätä varten olemme suorittaneet sekä röntgen- että tietokonetomografia (CT) -kuvauksen yhdelle kehityshäiriöiselle urospennulle. Näyttäisi, että pentujen luustossa on eroavaisuuksia normaaleihin pentuihin nähden. Kuitenkin, jotta voisimme arvioida tarkemmin sairaan pennun luustomuutoksia, pitäisi tätä verrata luustoltaan terveeseen pentuun.

 

Tutkittavat rodut:

Lyhytkarvainen saksanseisoja

 

Millaisia koiria tarvitaan tutkimukseen:

Tutkimukseen toivotaan näytteitä pennuista, joilla voidaan epäillä vastaavaa kehityshäiriötä. Lisäksi näytteet sairaiden koirien vanhemmista ja terveistä pentuesisaruksista ovat hyvin tervetulleita.

Toivomme, että mahdolliset kehityshäiriöiset pennut luovutetaan tarkempiin tutkimuksiin yliopistolliseen eläinsairaalaan Viikkiin.

Olemme nyt tekemässä tarkempia tutkimuksia pentujen tilasta, ja tätä varten olemme suorittaneet sekä röntgen- että tietokonetomografia (CT) -kuvauksen yhdelle kehityshäiriöiselle urospennulle. Näyttäisi, että pentujen luustossa on eroavaisuuksia normaaleihin pentuihin nähden. Kuitenkin, jotta voisimme arvioida tarkemmin sairaan pennun luustomuutoksia, pitäisi tätä verrata luustoltaan terveeseen pentuun.

Haluaisimme nyt siis suorittaa röntgen- ja CT-kuvauksen pennulle, joka on menehtynyt muihin syihin kuin luuston kehityshäiriöön. Pennun tulisi olla vastasyntynyt tai enintään muutaman vuorokauden ikäinen, ja rodultaan lyhytkarvainen saksanseisoja tai vastaavan rakenteen omaava. Lisäksi pennun olisi hyvä olla uros. Suoritamme pennulle todennäköisesti myös ruumiinavauksen, josta kasvattaja saa tuloksen. Tutkimuksista ei tule kuluja kasvattajalle. Mikäli tutkimustarkoituksiin sopivia pentuja tulee esiin, pyydämme ottamaan yhteyttä tutkimusryhmään.

Toivoisimme myös hyvälaatuisia valokuvia muutaman vuorokauden ikäisistä lyhytkarvaisen saksanseisojan pennuista. Kuvat tulisi olla otettu sellaisessa asennossa, jossa raajat näkyvät hyvin. Jos siis tällaisia kuvia löytyy jo valmiiksi tai niitä olisi mahdollisuus ottaa seuraavaan pentueen yhteydessä, olisimme hyvin kiitollisia. Pystyisimme myös valokuvista arvioimaan sairaiden pentujen luustomuutoksien laatua.

 

Toivottavat kopiot diagnooseista:

Mikäli kehityshäiriöisille pennuille on tehty kliinisiä tutkimuksia, toivoisimme tietoa tutkimusten tuloksista.

 

Linkit:

Tietoja verinäytteen lähettämisestä.

Näytteiden mukaan liitettävä näytelomake.

Tarkempi koirien terveystietokysely ja aiemmin annettujen terveys- ja yhteystietojen päivityslomake.

 

Yhteyshenkilö(t):

Kaisa Kyöstilä, väitöskirjatutkija, kaisa.kyostila(at)helsinki.fi