Lonkkanivelen kasvuhäiriöt

Koiran lonkkanivelen kasvuhäiriö, eli lonkkaniveldysplasia, on koirien yleisin tuki- ja liikuntaelimistön kasvuhäiriö. Se voidaan määritellä perinnölliseksi lonkkanivelen löysyydeksi, jonka seurauksena lonkkamalja ei kehity normaalisti. Tämä johtaa usein nivelrikkoon.

Sairaus ei ole synnynnäinen eli sitä ei voida havaita vastasyntyneistä pennuista, mutta ensimmäiset muutokset nivelissä voivat alkaa jo ensimmäisten elinviikkojen aikana, kun nivel altistuu koiran painolle.

Oireet havaitaan yleensä aikaisintaan 3 kk iässä. Varmaa, virallista kennelliiton eläinlääkärin lausuntoa ei kuitenkaan voi saada koiralle ennen vuoden ikää. Suurilla roduilla ikäraja lausunnolle on 18–24 kk rodusta riippuen.

Lonkkaniveldysplasian ilmentymiseen vaikuttavat sekä koiran perimä että ympäristö. Erityisesti koiran ylipaino nopeuttaa ja pahentaa sairauden ilmentymistä. Sairaus periytyy polygeenisesti eli siihen vaikuttavat useat eri geenit.

Tutkittavat rodut:

Saksanpaimenkoira, kultainennoutaja, labradorinnoutaja, berninpaimenkoira, lagotto romagnolo.

Millaisia koiria tarvitaan tutkimukseen:

Näytteitä tarvitaan koirista, joilla on todettu kohtalainen (lausuttu kennelliitossa D) tai vakava lonkkanivelen kasvuhäiriö (lausuttu kennelliitossa E), mutta myös normaalilonkkaisista terveistä koirista (lausuttu kennelliitossa A).

Mikäli sairaasta koirasta ei ole virallista kennelliiton lonkkanivellausuntoa, mutta haluaisitte koiranne osallistuvan tutkimukseen, ottakaa yhteys ensin tutkijaan.

Olemme mm. hyvin kiinnostuneita alle 1-vuotiaista koirista, joilla on epävirallisesti todettu lonkkaniveldysplasia esimerkiksi välikuvissa tai yleistutkimusten yhteydessä.

Toivottavat kopiot diagnooseista:

Mahdollisuuksien mukaan toivomme näkevämme kaikkien tutkimukseen osallistuvien koirien lonkka- ja selkäkuvat.

Mikäli koirasta ei ole virallista kennelliiton lonkkanivellausuntoa, tutkimukseen osallistuminen edellyttää, että saamme nähdä diagnoosiin johtaneet röntgenkuvat. Toivomme näiden koirien osalta myös kopiota eläinlääkärin lausunnosta, mikäli sellainen on saatavilla.

Osallistuminen:
Osallistua voi luovuttamalla koirasta verinäytteen ja täyttämällä näytteen mukaan terveystietolomakkeen. Toivomme, että terveystietoihin kirjataan kaikki koiran luustoon liittyvät tiedot mahdollisimman tarkasti.

http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/

 

Lonkkaniveldysplasian kuvantamistutkimus

Olemme 2013-2015 välisenä aikana tehneet kehityshäiriön kuvantamistutkimuksen yhteistyössä yliopistollisen eläinsairaalan kanssa. Tähän projektin osaan osallistui noin 40 saksanpaimenkoiraa, jotka edustivat kehityshäiriön eri asteita (A-E). Jokaisesta koirasta otettiin yhteensä viisi röntgenkuvaa, jotka kattoivat koko selkärangan sekä koiran lantion ja lonkkanivelet kolmessa eri asennossa (sis. PennHIP® metodin). Lisäksi koirien lantioista otettiin tietokonetomografiakuva, josta voidaan muodostaan lantion luuston kolmiulotteinen malli.

Kaikista kuvantamistutkimukseen osallistuvista koirista otettiin (tai oli otettu aiemmin) verinäyte lonkkaniveldysplasian geneettisen taustan tutkimukseen. Kuvantamistutkimus on nyt päättynyt ja aineiston analysointi tapahtuu vuoden 2016 aikana. Suurkiitos kaikille osallistuneille!

 

Julkaisut:

Mikkola LI, Holopainen S, Lappalainen AK, Pessa-Morikawa T, Augustine TJP, Arumilli M, et al. Novel protective and risk loci in hip dysplasia in German Shepherds. Barsh GS, editor. PLOS Genet. 2019 Jul 19;15(7):e1008197. 

 

Lisätietoja projektista: lgl-kyselyt(at)helsinki.fi.