Kraniomandibulaarinen osteopatia (CMO)

 

Kraniomandibulaarinen osteopatia on hyvänlaatuinen, proliferatiivinen, lähinnä pään alueen luihin kohdistuva nuoren koiran sairaus. Luun liikakasvu on tyypillisintä alaleuassa, mutta joskus sitä havaitaan myös muissa kallon luissa ja raajoissa. Sairauden oireisto vaihtelee lievästä vakavaan, merkittävää kipua aiheuttavaan. Oireet, kuten alaleuan turvotus, suun avaamisvaikeudet, syömisvaikeudet ja ajoittainen kuumeilu, ilmenevät 4-8 kuukauden iässä. Sairaus voidaan diagnosoida röntgen-kuvauksella. Parantavaa hoitoa ei ole, joten lääkitys keskittyy oireiden ja kivun lievitykseen. Sairaus kuitenkin useimmiten paranee ajan myötä itsestään ja myös luumuutokset saattavat pääosin hävitä.

CMO on perinnöllinen sairaus ja sitä esiintyy kohtalaisesti tietyissä terrieriroduissa; valkoinen länsiylämaanterrieri, cairnterrieri ja skotlanninterrieri. Sitä on kuitenkin raportoitu myös hyvin monissa muissa roduissa (esim. bostoninterrieri, bullterrieri, kiharakarvainen ja labradorinnoutaja, tanskandoggi, bullmastiffi, dobermann, shetlanninlammaskoira, englanninbulldoggi, bokseri, pyreneittenkoira ja akita).             

Olemme löytäneet sairautta aiheuttava geenivirheen SLC37A2-geenistä. Tutkimus on päättynyt ja tulokset on julkaistu:

Hytönen MK, Arumilli M, Lappalainen AK, Owczarek-Lipska M, Jagannathan V, et al. (2016) Molecular Characterization of Three Canine Models of Human Rare Bone Diseases: Caffey, van den Ende-Gupta, and Raine Syndromes. PLOS Genetics 12(5): e1006037. https://doi.org/10.1371/journal.pgen.1006037

Geenitestin voi teettää monissa eri geenitestausta tarjoavissa laboratorioissa.

Tunnistamamme geenivirhe selittää sairastumisen tällä hetkellä ainoastaan tutkituissa kolmessa rodussa. On mahdollista ja todennäköistä, että muissa roduissa on jokin toinen geenimuutos, joka aiheuttaa samankaltaista sairautta. Otammekin edelleen vastaan CMO:ta sairastavien koirien näytteitä niistä koirista, joilla ei ole tässä tutkimuksessa tunnistettua geenivirhettä. 

Lisätietoja tutkimuksesta: Marjo Hytönen (marjo.hytonen(at)helsinki.fi)