Kraniomandibulaarinen osteopatia (CMO)

 

Kraniomandibulaarinen osteopatia on hyvänlaatuinen, proliferatiivinen, lähinnä pään alueen luihin kohdistuva nuoren koiran sairaus. Luun liikakasvu on tyypillisintä alaleuassa, mutta joskus sitä havaitaan myös muissa kallon luissa ja raajoissa. Sairauden oireisto vaihtelee lievästä vakavaan, merkittävää kipua aiheuttavaan. Oireet, kuten alaleuan turvotus, suun avaamisvaikeudet, syömisvaikeudet ja ajoittainen kuumeilu, ilmenevät 4-8 kuukauden iässä. Sairaus voidaan diagnosoida röntgen-kuvauksella. Parantavaa hoitoa ei ole, joten lääkitys keskittyy oireiden ja kivun lievitykseen. Sairaus kuitenkin useimmiten paranee ajan myötä itsestään ja myös luumuutokset saattavat pääosin hävitä.

 

CMO on perinnöllinen sairaus ja sitä esiintyy kohtalaisesti tietyissä terrieriroduissa; valkoinen länsiylämaanterrieri, cairnterrieri ja skotlanninterrieri. Sitä on kuitenkin raportoitu myös hyvin monissa muissa roduissa (esim. bostoninterrieri, bullterrieri, kiharakarvainen ja labradorinnoutaja, tanskandoggi, bullmastiffi, dobermann, shetlanninlammaskoira, englanninbulldoggi, bokseri, pyreneittenkoira ja akita).  

               

Koiragenetiikan tutkimusryhmä on paikantanut sairautta aiheuttavan kromosomialueen. Tällä hetkellä tutkimme aluetta yksityiskohtaisesti löytääksemme kyseisen geenivirheen.

 

Näytteet kaiken rotuisista CMO-koirista auttavat tutkimusta merkittävästi eteenpäin!

 

Lisätietoja tutkimuksesta: Marjo Hytönen (marjo.hytonen(at)helsinki.fi)