Idiopaattinen keuhkofibroosi

Idiopaattinen keuhkofibroosi (IPF) on keuhkojen sidekudostumisesta johtuva sairaus, jota esiintyy valkoisilla länsiylämaanterriereillä muita rotuja enemmän. Sairauden kehittymiseen johtavat tekijät tunnetaan toistaiseksi puutteellisesti. Helsingin yliopistollisessa eläinsairaalassa on käynnissä väitöskirjatutkimus, jolla pyritään selvittämään keuhkofibroosin esiintyvyyttä, taudinkuvaa ja perinnöllistä taustaa.

Tavallisimpina oireina ilmenee mm. rasituksen sietokyvyn heikkenemistä ja yskää. Hengitysäänet voivat auskultoiden olla rahisevat. Sairauden varhainen diagnosointi on tärkeää, jotta etenemiseen voitaisiin vielä vaikuttaa lääkityksellä.

Tutkimukseen osallistuvilta koirilta tutkitaan verinäytteet, mukaan lukien valtimoverinäyte sekä tehdään rintaontelon röntgenkuvaus. Lisäksi tutkimuspotilailla on mahdollisuus tarvittaessa laajempiin jatkotutkimuksiin (mm. sydämen ultraäänitutkimus, keuhkojen tietokonetomografiakuvaus, hengitysteiden tähystys).

Tutkimukseen voivat osallistua kaiken ikäiset oireilevat valkoiset länsiylämaanterrierit, mutta mukaan ovat tervetulleita terveiksi verrokeiksi myös yli 10-vuotiaat hengitystieoireettomat koirat!

 

Yhteydenotot ja lisätietoja;

ELL Sirkku Kouki (Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto)

sirkku.kouki@helsinki.fi

Puh: 0294157324