Metsästystaipumus

Metsästystaipumus, riistakiinnostus

Projektikuvaus: Metsästystaipumus ja kiinnostus riistaan ovat periytyviä käyttäytymisominaisuuksia, joiden geenitausta on tuntematon. Monilla aktiivisesti metsästykseen käytettävillä roduilla on vain pientä vaihtelua riistakiinnostuksessa, koska rodun pääasiallinen käyttötarkoitus ja jalostuksessa käytettävä kriteeri on metsästys. Joillakin roduilla alkuperäinen käyttötarkoitus on myöhemmin muuttunut enemmän seura- tai harrastuskoiraksi, ja siten riistakiinnostus tai metsästyshalukkuus ei enää ole pääasiallisia jalostuskriteerejä. Tällaisilla roduilla on oletettavasti enemmän perinnöllistä vaihtelua riistakiinnostuksessa. Tutkimuksen tavoitteena on paikallistaa riistakiinnostuksen ja metsästyshalukkuuden taustalla vaikuttavia geenialueita.

Tutkittavat rodut: cockerspanieli

Millaisia koiria tarvitaan tutkimukseen: Haemme tutkimukseen 1) koiria, joilla on synnynnäinen voimakas hakukuvio ja voimakas kiinnostus riistaan sekä 2) koiria, jotka eivät ole kovin kiinnostuneita riistasta (esim. eivät jää kovin kauaksi aikaa nuuskimaan kuollutta lintua, tai saattavat välttää tai väistää riistaa). Haemme myös koiria, jotka eivät irtaannu metsässä omistajastaan

Tutkimukseen voit osallistua:
1) lähettämällä verinäytteen tutkimusryhmälle (mikäli koirastasi on jo verinäyte tutkimusryhmällä, toista ei enää tarvita).

2) kyselylomake valmisteilla

Toivottavat kopiot: Kopio koiran mahdollisen taipumuskokeen tai metsästyskokeen arvostelusta (sekä hylätyt että hyväksytyt).

Lisätietoja tutkimuksesta: lohi-kaytostutkimus(at)helsinki.fi