Aggressiivisuus

Aggressiivisuus

Projektikuvaus: Aggressiivisuus on ominaisuus, joka on luonnoneläimelle välttämätön luonnossa selviämisen kannalta. Aggressiivisuus periytyy myös vanhemmilta jälkeläisille, ja sen periytyvyysaste on kohtuullisen suuri. Aggressiivisuutta on usein luokiteltu moneen eri luokkaan käyttäytymisen motivaattorin mukaan. Aggressiivisista käyttäytymistä koiralla on mm. murina, hampaiden paljastus sekä näykkäisy tai pureminen. Myös haukkuminen voi olla hyvinkin aggressiivista, tilanteesta riippuen. Olemme tutkimuksessamme kiinnostuneita lähinnä ihmisiin kohdistuvasta aggressiivisuudesta, sekä vieraisiin että perheenjäseniin/omistajaan. Tutkimuksen tavoitteena on löytää aggressiivisuuteen vaikuttavia geenejä.

Osa niistä koirista, jotka vastaavat kyselyyn ja luovuttavat verinäytteen valitaan geneettisen taustan tutkimukseen.  Muistathan myös, että geenitutkimuksen kesto on useita vuosia. Mikäli geneettisen taustan tutkimuksessa paikallistamme aggressiivisuuteen vaikuttavia geenejä, tullaan näille geenitutkimukseen valittujen koirien omistajille ilmoittamaan koiran genotyyppi vaikuttavan geenialueen osalta.

Tutkittavat rodut: Tutkimukseen voivat osallistua kaikenrotuiset koirat, mutta tällä hetkellä haemme erityisesti rottweilereita mukaan tutkimukseen.  

Millaisia koiria tarvitaan tutkimukseen: Tutkimukseen tarvitaan kaikentyyppisiä koiria, mutta erityisesti haemme tällä hetkellä koiria, jotka osoittavat aggressiivisuutta joko vieraita ihmisiä (esim. eläinlääkärillä tai lenkkeillessä vieraan tulleessa silittämään) tai omistajaa/omistajia kohtaan. Vastaavasti haemme koiria, jotka ovat hyvin ystävällisiä vieraita ihmisiä kohtaan. Koirien tulisi olla vastaushetkellä yli 2-vuotiaita.

Tutkimukseen voit osallistua:

1) täyttämällä Rottweilereiden käytöskartoituksen

2) luovuttamalla verta koirastasi tutkimusryhmälle (mikäli koirastasi on jo verinäyte tutkimusryhmällä, toista ei enää tarvita). http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/

 

Lisätietoja tutkimuksesta: lohi-kaytostutkimus(at)helsinki.fi