Lancashirenkarjakoirien kiillehäiriön syy selviämässä

10.4.2018


Kiillehäiriötä sairastavan lancashirenkarjakoiran hampaisto.
Kiillehäiriötä sairastavan lancashirenkarjakoiran hampaisto.

Olemme tutkineet lancashirenkarjakoirilla esiintyvää hammaskiilteen sairautta (amelogenesis imperfecta). Kiillehäiriötä sairastavilla koirilla on kauttaaltaan puutteellinen ja heikko hammaskiille, minkä johdosta hampaat ovat kellertävät tai ruskeat. Suojaavan kiillekerroksen puuttuessa hampaat vaativat säännöllistä hammashuoltoa.

Tutkimustemme perusteella kyseessä on peittyvästi eli resessiivisesti periytyvä sairaus. Olemme todennäköisesti myös selvittäneet sairautta aiheuttavan geenivirheen. Tulosten varmistamiseksi teemme vielä lisäkokeita ja tarvitsemme näytteitä etenkin kiillehäiriöisistä koirista, näiden pentuesisaruksista sekä vanhemmista. Myös muiden heelereiden näytteet ovat tervetulleita, jotta saamme luotettavan kuvan sairauden levinneisyydestä.

Mikäli epäilet koirallasi kiillehäiriötä, ota meihin yhteyttä. Kiillehäiriötä sairastaville koirille tarjoamme myös esim. seerumin perustutkimuksen.

Otamme vastaan näytteitä kaikista heelereistä 11.5. asti. Kyseiseen päivämäärään mennessä tutkimusryhmälle lähetetyt näytteet otetaan mukaan tutkimukseen. Mikäli geenivirhe saadaan varmistettua, ilmoitetaan tuloksista omistajille koko tutkimusprojektin valmistuttua.

 

Ohjeet näytteenottoon ja lähetykseen täältä.

 

Yhteydenotot:

Vastaava tutkija Marjo Hytönen, marjo.hytonen(at)helsinki.fi, puh. 02941 25779