Tarvitaan tutkimusmateriaalia FANTOD-projektiin

4.1.2017


Koirien genomikarttaa parantava FANTOD-projekti tarvitsee tutkimusmateriaalia

Olemme käynnistäneet tutkimushankkeen koiran genomikartan parantamiseksi. Tavoitteenamme on selvittää kudosspesifisiä geenien luennan aloituskohtia ja säätelyalueita. Genomikartan tarkentaminen nopeuttaa tautigeenien tunnistamista ja mahdollistaa geenien säätelyn tutkimisen.

Tutkimusta varten tarvitsemme kudosmateriaalia lopetetuista koirista. Etsimme tutkimukseen aikuisia koiria, joiden osalta on jouduttu tekemään lopetuspäätös. Tutkimukseen soveltuvia koiria koskevat seuraavat kriteerit:

  • iältään 1-7 vuotta
  • keskikokoinen (kooltaan noin bordercollien tai noutajan kokoiset rodut)
  • normaalirakenteinen (ei äärimmäisiä ulkonäköominaisuuksia, esim. lyhytjalkaisuutta)
  • ei metabolisia (esim. maksasairaudet) tai autoimmuunisairauksia, yleistynyttä tulehdustilaa, epilepsiaa tai syöpää
  • koira saattaa soveltua tutkimukseen, mikäli lopetuksen syynä ovat esimerkiksi käytöshäiriöt, luusto- tai nivelongelmat

Tutkimukseen otettaville koirille tehdään ennen lopetusta kliininen perustutkimus, jonka yhteydessä otetaan koirasta myös verinäyte geeni- ja metabolomiikkatutkimukseen. Kliininen tutkimus ja lopetus tehdään Yliopistollisessa Eläinsairaalassa, Helsingissä. Lopetuksen jälkeen eläimelle tehdään ruumiinavaus Helsingin yliopiston patologian osastolla.

Kliininen tutkimus, lopetus, ruumiinavaus ja yhteistuhkaus ovat omistajalle maksuttomia. Omistaja vastaa koiran kuljetuksesta Yliopistolliseen Eläinsairaalaan. Halutessaan omistaja voi kustantaa koiralleen yksilötuhkauksen.

Omistaja saa koirastaan kliinisen tutkimuksen tulokset, ruumiinavauslausunnon sekä mahdollisesti myös metabolomiikkatutkimuksen tulokset.

 

Kuinka osallistua tutkimukseen

Ota yhteyttä tutkimusryhmään (tutkimusidea-koira@helsinki.fi), mikäli olet joutunut tekemään päätöksen koirasi eutanasiasta ja olet halukas luovuttamaan koirasi kudoksia tutkimuskäyttöön. Varmistathan, että koirasi soveltuu alustavilta ominaisuuksiltaan tutkimukseen (yllämainitut kriteerit). Viestissä kannattaa kertoa esitiedot koirasta eli vähintään rotu, ikä ja lopetuksen syy sekä koiran sen hetkiset sairaudet. Esitiedot auttavat meitä arvioimaan, soveltuuko koirasi juuri tähän tutkimukseen, minkä jälkeen sovimme kliinisen tutkimuksen ja lopetuksen ajankohdan (arkiaamuisin, yleensä 1-2 viikon sisään).

Yhteydenoton yhteydessä annamme lisätietoja tutkimuksen kulusta ja tarkemmat toimintaohjeet koiran toimittamisesta tutkimuksiin.

Yhteydenotot: tutkimusidea-koira@helsinki.fi

Tutkimusryhmän kotisivut: koirangeenit.fi