Kuurousprojekti bordercollieille - tule mukaan

31.8.2016

Tessie. 
Kuva: Marjo Hytönen
Tessie. Kuva: Marjo Hytönen

Bordercolliella esiintyy periytyvää aikuisiän kuuroutta, jossa sairastuvien koirien kuulo alkaa heiketä voimakkaasti yleensä 2-6 vuoden iässä eli huomattavasti aiemmin kuin vanhuudesta johtuva kuulon aleneminen alkaa. Koska kuulo heikkenee vähitellen ja koirat kompensoivat kuuloaistiaan tehokkaasti muilla aisteillaan, omistaja saattaa huomata ongelman vasta hyvin myöhäisessä vaiheessa. Monet sairastuneista koirista eivät myöskään kuuroudu täysin molemmista korvistaan.

Kuurous on perinnöllistä ja tavoitteemme on tunnistaa siihen liittyvä geeni(t). Sairautta aiheuttava kromosomi on paikannettu, mutta varsinaista geenivirhettä ei ole toistaiseksi tunnistettu.

Tutkimusta varten etsimme lisää bordercollieita, joiden kuulo on heikentynyt varhaisella aikuisiällä. Jos tiedät tai epäilet koirasi kuulon heikentyneen, ota yhteyttä suoraan tutkija Marjo Hytöseen (marjo.hytonen@helsinki.fi).

Testaamme kuuloaistin toimintaa BAER-testauksella Helsingin yliopiston eläinsairaalassa, neurologi Tarja Pääkkösen johdolla.  Tutkimus on ilmainen. Tarjoamme ilmaista testausta myös vahvistetun tapauksen kaikille pentuesisaruksille.  Pyrimme järjestämään kuulotestauksia myös muissa klinikoissa osallistumisen helpottamiseksi.