SAKSANPAIMENKOIRAT Etsimme LTV-lausunnon saaneita koiria välimuotoisen lanne-ristinikaman kuvantamistutkimukseen (Helsingin yliopisto).

11.11.2015

Välimuotoinen lanne-ristinikama (LTV) on synnynnäinen ja perinnöllinen sairaus, joka on yleinen mm. saksanpaimenkoirilla.

LTV tarkoittaa nikamaa, jossa on piirteitä sekä lanne- että ristinikamasta ja muutos voi olla symmetrinen tai epäsymmetrinen. Lisäksi joillakin koirilla lannerangan nikamien lukumäärä on poikkeava; normaalin seitsemän sijaan koiralla onkin kahdeksan tai kuusi lannenikamaa.

LTV altistaa lanne-ristiluuliitosalueen aikaiselle rappeutumiselle, mikä voi aiheuttaa kipuja takaselkään tai pahimmillaan takaraajojen halvausoireita.

LTV:n periytymismekanismia ei vielä tunneta.

Verinäytteiden lisäksi olemme kuvaamassa noin 30 koiran otoksen sairauden rakenteen tutkimiseksi.

Kuvantamistutkimus on juuri alkanut. Haemme saksanpaimenkoiria, jotka ovat saaneet Suomen Kennelliiton LTV-lausunnon. Myös epävirallisen LTV-diagnoosin saaneet sairaat koirat voivat osallistua ehdoin (ks. ehdot alla).

Valitut koirat osallistuvat kuvantamistutkimukseen yhteistyöklinikallamme eläinlääkäriasema MEVET:ssä Helsingin Pitäjänmäessä. Koirasta otetaan tutkimuksessa röntgenkuvien lisäksi yksi kuva tietokonetomografialla.

Kuvaus on omistajille ilmainen, mutta matkat ovat omakustanteisia.

Kuvauksista huolehtii MEVET:ssä ELL Ella Söderlund. ELT Anu Lappalainen käy tutkimuksen jälkeen kuvat läpi, mistä omistaja saa sähköpostitse itselleen lausunnon.

Epävirallisilla kuvilla osallistuvat koirat:

  • Mikäli koiralle on epävirallisista kuvista diagnosoitu jokin LTV-aste, tutkimusryhmämme on nähtävä kuvat (ja diagnoosin antaneen eläinlääkärin lausunto, jos mahdollista) ennen valintapäätöstä.

Lisätietoja tutkimuksesta ja tutkimukseen ilmoittautumisesta voitte tiedustella väitöskirjatutkija Lea Mikkolalta (lea.mikkola(at)helsinki.fi)