Uuden lihastautimutaation testaus bostoninterriereiltä

6.11.2015

Päivitys: Testaus on päättynyt ja tulokset on toimitettu omistajille.

 

Bostoninterrierien lihastautimutaation testaus

Yhteistyökumppanimme Amerikassa ja Saksassa ovat tunnistaneet bostoninterriereiltä lihastautiin liittyvän geenimutaation. Taudin yleisimpiä oireita ovat lihasten surkastuminen, jäykkäliikkeisyys, suurentunut kieli ja kuolaaminen sekä nielemisvaikeudet ja oksentelu. Oireet ilmenevät tyypillisesti 2-4 kuukauden iässä, ja sairastuneet pennut joudutaan yleensä lopettamaan 8-10 kuukauden ikäisinä.

Koirat jotka kantavat tautimutaatiota yhtenä kopiona ovat oireettomia, joten terveetkin koirat voivat periyttää mutaatiota. Mutaation yleisyys bostoninterriereillä ei toistaiseksi ole tiedossa, eikä sitä vielä testata kaupallisesti.

Mutaation yleisyyden selvittämiseksi Suomessa tutkimusryhmämme tarjoaa suomalaisille bostoninterrierien omistajille tilaisuuden testauttaa mutaation lemmikeistään 9.12. asti. Testaus on omistajalle ilmaista lukuun ottamatta näytteen ottamiseen ja lähettämiseen liittyviä kuluja. Tulokset raportoidaan sähköpostitse tammikuun 2016 loppuun mennessä. (Mikäli aikataulussa tapahtuu muutoksia, päivitämme siitä tiedon tälle sivulle.)

Jos omistat bostoninterrierin ja haluat testauttaa siitä tämän lihastautimutaation, toimi seuraavasti:

  1. Lähetä koirastasi verinäyte tutkimusryhmälle 9.12. mennessä. Ohjeet näytteen lähettämiseen löydät verkkosivuiltamme. Näyte tulee toimittaa EDTA-verinäytteenä (1-3 ml); emme tee testausta poskisolu- tms. näytteistä. Tähän tutkimukseen emme poikkeuksellisesti toimita näytteenottovälineitä.
  2. Täytä koirasta näytelomake ja toimita se näytteen mukana tutkimusryhmälle. Näytelomakkeessa tulee ilmoittaa koiran ajan tasalla olevat terveystiedot sekä toimiva sähköpostiosoite, johon koiran tulos lähetetään. Tuloksia ei postiteta paperisina versioina.
  3. Odota tulosta. Emme lähetä erillistä ilmoitusta näytteen saapumisesta laboratorioon. Koska saapuneita näytteitä ei testata yksittäin vaan isommissa erissä, testituloksen saaminen voi kestää jopa useita kuukausia. Tämänhetkinen arviomme testausaikataulusta on, että tulokset ovat raportoitavissa tammikuun 2016 loppuun mennessä.

Jos olet jo aiemmin antanut bostoninterrieristäsi näytteen tutkimusryhmälle, saat tuloksen automaattisesti, mikäli meillä on tiedossa ajantasainen sähköpostiosoitteesi. Yhteystietosi voit päivittää sähköisesti.

 

Geenitestin luotettavuudesta

Kaikkeen DNA-testaukseen sisältyy aina pieni virheen mahdollisuus, joka voi johtua mm. näytteen laadusta, testausmetodin toimintahäiriöstä tai jossakin näytteen käsittelyn vaiheessa tapahtuneesta virheestä. Odottamaton tulos voi johtua myös koiran virheellisestä sukutaulusta. Mahdolliset virhelähteet on pyritty minimoimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tutkimusryhmä ei kuitenkaan ole vastuussa mistään suorista tai epäsuorista seurauksista, jotka johtuvat mahdollisesta testausvirheestä.

 

Ystävällisin terveisin

Koirien geenitutkimusryhmä

Lisätietoja osoitteesta lgl-kyselyt(at)helsinki.fi.

 

Ohjeet verinäytteen lähettämiseen:
http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/miten-osallistun/

Näytelomake verinäytteen mukaan:
http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/naytelomake-verinaytteen-mukaan/