Etsimme saksanpaimenkoiria lonkkaniveldysplasiaprojektiin

23.4.2015


23.04.2015

   

Saksanpaimenkoirien lonkkaniveldysplasian geneettisen taustan tutkimus

Koiran lonkkanivelen kasvuhäiriö, eli lonkkaniveldysplasia (HD), on koirien yleisin tuki- ja liikuntaelimistön kasvuhäiriö. HD ei ole synnynnäinen eli sitä ei voida havaita vastasyntyneistä pennuista, mutta ensimmäiset muutokset nivelissä voivat alkaa jo ensimmäisten elinviikkojen aikana, kun nivel altistuu koiran painolle. Oireet havaitaan yleensä aikaisintaan 3 kk iässä.

Lonkkaniveldysplasian ilmentymiseen vaikuttavat sekä koiran perimä että ympäristö. Erityisesti koiran ylipaino nopeuttaa ja pahentaa sairauden ilmentymistä. Sairaus periytyy polygeenisesti eli siihen vaikuttavat useat eri geenit.

Ryhmämme tutkii lonkkaniveldysplasian geneettistä taustaa sekä sairauden morfologiaa. Tavoitteenamme on mm. tuottaa uutta tietoa sairauden taustalla olevista riskilokusista sekä geenivarianteista. Täten voimme toivottavasti tulevaisuudessa kehittää uusia apukeinoja sairauden ennaltaehkäisemiseksi.

Tutkimuksemme on edistynyt viime vuoden aikana ja nyt tarvitsisimme noin 50 uutta näytettä sairaista koirista tutkimuksen ensimmäisen osaprojektin loppuun saattamiseksi. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi kaipaamme apuanne, jokainen uusi näyte on tärkeä!

Verinäyte on tilavuudeltaan noin 3 ml ja se otetaan koiran etu- tai takaraajasta. Toimenpide on nopea eikä aiheuta rokotusta suurempaa vaivaa koiralle. Emme ajele koirilta karvoja tätä varten. Mikäli koiranne on herkkä pistoille tai on ollut pelokas eläinlääkärillä, kerrothan asiasta ilmoittautumisen yhteydessä. Jokainen koira käsitellään yksilöllisesti, ilman turhaa stressiä.

Näytteet on tarkoitus kerätä toukokuun aikana. Näytteen luovuttaminen pyritään tekemään mahdollisimman paljon omistajien ehdoilla. Ottakaa siis rohkeasti yhteyttä, mikäli teillä on tutkimukseen sopiva koira, niin sovitaan teille sopiva aika ja paikka!
 

Tutkimukseen voivat osallistua:

  • Sekä urokset että nartut ja kaikkien saksanpaimenkoiralinjojen edustajat (myös pitkäkarvaiset)
  • Jos koiralla on todettu virallisesti D/D, D/E, E/D tai E/E lonkat
  • Jos koiralla on todettu epävirallisesti jokin em. lonkkaniveldysplasian asteista, mutta tällöin tutkimusryhmän on saatava diagnoosiin johtaneet kuvat nähtäväksi (esim. sähköisesti) ennen koiran osallistumista tutkimukseen

Lisätietoja tutkimuksesta ja näytteenottoon ilmoittautumisesta voitte tiedustella suoraan väitöskirjatutkija Lea Mikkolalta (lea.mikkola(at)helsinki.fi), 0504156743