SAKSANPAIMENKOIRAT

18.12.2014


SAKSANPAIMENKOIRAT Etsimme D/D-lonkkaisia välikuvattuja koiria Helsingin yliopiston lonkkaniveldysplasiaprojektin kuvantamistutkimukseen.

17.12.2014

  

Saksanpaimenkoirien lonkkaniveldysplasian 3D-morfologian ja geneettisen taustan tutkimus

Koiran lonkkanivelen kasvuhäiriö, eli lonkkaniveldysplasia (HD), on koirien yleisin tuki- ja liikuntaelimistön kasvuhäiriö. HD ei ole synnynnäinen eli sitä ei voida havaita vastasyntyneistä pennuista, mutta ensimmäiset muutokset nivelissä voivat alkaa jo ensimmäisten elinviikkojen aikana, kun nivel altistuu koiran painolle. Oireet havaitaan yleensä aikaisintaan 3 kk iässä.

Lonkkaniveldysplasian ilmentymiseen vaikuttavat sekä koiran perimä että ympäristö. Erityisesti koiran ylipaino nopeuttaa ja pahentaa sairauden ilmentymistä. Sairaus periytyy polygeenisesti eli siihen vaikuttavat useat eri geenit.

Olemme saaneet lupaavia alustavia tuloksia saksapaimenkoiriin kohdistetussa genominlaajuisessa assosiaatiotutkimuksessa, mutta tarvitsemme lisää näytteitä sairaista koirista, jotta voimme varmistaa löydökset.

Verinäytteiden lisäksi olemme kuvaamassa noin 40 koiran otoksen sairauden rakenteen ja kehittymisen tutkimiseksi.

Kuvantamistutkimus on edennyt reippaasti syksyn aikana ja etsimme nyt viimeisiä tarvittavia koiria. Haemme vielä kolmea D/D-lausunnon saanutta koiraa, jotka on välikuvattu. Myös epävirallisen HD-diagnoosin saaneet sairaat koirat voivat osallistua (ks. ehdot alla).

Valitut koirat osallistuvat kuvantamistutkimukseen Helsingin yliopistollisessa eläinsairaalassa tammi-maaliskuussa 2015. Koirasta otetaan tutkimuksessa röntgenkuvien lisäksi yksi kuva tietokonetomografialla.

Kuvaus on omistajille ilmainen, mutta matkat ovat omakustanteisia.

ELT Anu Lappalainen käy tutkimuksen yhteydessä otetut kuvat läpi koiran omistajan kanssa. Koiralle on lisäksi mahdollista saada tutkimuksen yhteydessä otetuista kuvista Suomen kennelliiton viralliset kyynärnivel-, lonkkanivel- ja/tai selkälausunnot, mikäli ne koiralta vielä puuttuvat. Lausuntomaksut maksaa omistaja.

Jotta koira voi osallistua kuvantamistutkimukseen:

  • Koiran tulee olla iältään 1-8-vuotias.
  • Koiralla ei saa olla todettu välimuotoista lanne-ristinikamaa (asteet 2-4), nivelrikkoa lonkkanivelissä tai nuoruusiässä (1-3-vuotiaana) havaittua spondyloosia.
  • Koirasta on oltava olemassa virallisten kuvien lisäksi ainakin yhdet epäviralliset kuvat eri ikäkaudelta. Tähän käyvät sekä nuoruusajan välikuvat että virallisten kuvien jälkeen otetut seurantakuvat.
  • Viimeisimmistä lonkkakuvista on oltava kulunut vähintään 6 kk.
  • Epävirallisten kuvien perusteella voi päästä tutkimukseen, mikäli kuvista on diagnosoitu kohtalainen (D) lonkkaniveldysplasia ja koiralla on kuvat kahdelta ikäkaudelta. Tällöin tutkimusryhmämme on nähtävä kuvat ennen valintapäätöstä.

Lisätietoja tutkimuksesta ja tutkimukseen ilmoittautumisesta voitte tiedustella väitöskirjatutkija Lea Mikkolalta (lea.mikkola(at)helsinki.fi), 0504156743