SAKSANPAIMENKOIRAT Etsimme A/A tai D/D-lonkkaisia välikuvattuja koiria Helsingin yliopiston lonkkaniveldysplasiaprojektin kuvantamistutkimukseen.

8.10.2014


Saksanpaimenkoirien lonkkaniveldysplasian 3D-morfologian ja geneettisen taustan tutkimus

Koiran lonkkanivelen kasvuhäiriö, eli lonkkaniveldysplasia (HD), on koirien yleisin tuki- ja liikuntaelimistön kasvuhäiriö. HD ei ole synnynnäinen eli sitä ei voida havaita vastasyntyneistä pennuista, mutta ensimmäiset muutokset nivelissä voivat alkaa jo ensimmäisten elinviikkojen aikana, kun nivel altistuu koiran painolle. Oireet havaitaan yleensä aikaisintaan 3 kk iässä.

Lonkkaniveldysplasian ilmentymiseen vaikuttavat sekä koiran perimä että ympäristö. Erityisesti koiran ylipaino nopeuttaa ja pahentaa sairauden ilmentymistä. Sairaus periytyy polygeenisesti eli siihen vaikuttavat useat eri geenit.

Olemme saaneet lupaavia alustavia tuloksia saksapaimenkoiriin kohdistetussa genominlaajuisessa assosiaatiotutkimuksessa, mutta tarvitsemme lisää näytteitä sairaista koirista, jotta voimme varmistaa löydökset.

Verinäytteiden lisäksi olemme kuvaamassa noin 30 koiran otoksen sairauden 3D-morfologian tutkimiseksi.

Kuvantamistutkimus on edennyt reippaasti syksyn aikana ja etsimme nyt viimeisiä tarvittavia koiria. Haemme vielä muutamia A/A- tai D/D-lausunnon saaneita koiria, jotka on välikuvattu. Myös epävirallisen HD-diagnoosin saaneet sairaat koirat voivat osallistua (ks. ehdot alla).

Valitut koirat osallistuvat kuvantamistutkimukseen Helsingin yliopistollisessa eläinsairaalassa marras-joulukuussa 2014. Koirasta otetaan tutkimuksessa röntgenkuvien lisäksi yksi kuva tietokonetomografialla (3D-mallintamista varten).

Kuvaus on omistajille ilmainen, mutta matkat ovat omakustanteisia.

ELT Anu Lappalainen käy tutkimuksen yhteydessä otetut kuvat läpi koiran omistajan kanssa. Koiralle on lisäksi mahdollista saada tutkimuksen yhteydessä otetuista kuvista Suomen kennelliiton viralliset kyynärnivel-, lonkkanivel- ja/tai selkälausunnot, mikäli ne koiralta vielä puuttuvat. Lausuntomaksut maksaa omistaja.

Jotta koira voi osallistua kuvantamistutkimukseen:

  • Koiran tulee olla iältään 1-8-vuotias.
  • Koiralla ei saa olla todettu välimuotoista lanne-ristinikamaa (asteet 2-4), nivelrikkoa lonkkanivelissä tai nuoruusiässä (1-3-vuotiaana) havaittua spondyloosia.
  • Koirasta täytyy olla olemassa joko epäviralliset tai viralliset lonkkakuvat. (Jos kuvat ovat eläinlääkärillä tai kennelliitossa, ne voi pyytää itselleen tutkimuskäyttöön).
  • Koirasta on oltava olemassa virallisten kuvien lisäksi ainakin yhdet epäviralliset kuvat eri ikäkaudelta. Tähän käyvät sekä nuoruusajan välikuvat että virallisten kuvien jälkeen otetut seurantakuvat.
  • Epävirallisten kuvien perusteella voi päästä tutkimukseen, mikäli kuvista on diagnosoitu kohtalainen (D) lonkkaniveldysplasia. Tällöin tutkimusryhmämme on nähtävä kuvat ennen valintapäätöstä.

Lisätietoja tutkimuksesta ja tutkimukseen ilmoittautumisesta voitte tiedustella väitöskirjatutkija Lea Mikkolalta (lea.mikkola(at)helsinki.fi), 0504156743