Karkeakarvainen kettuterrieri - Hauenleuka-syndroomaan liittyvä perimän alue on paikannettu!

27.1.2014


KARKEAKARVAINEN KETTUTERRIERI -
Hauenleuka-syndroomaan liittyvä perimän alue on paikannettu!

Karkeakarvaisilla kettuterriereillä esiintyy synnynnäistä kehityshäiriötä, jota kutsutaan rodun harrastajien keskuudessa hauenleuka-syndroomaksi. Oireyhtymä periytyy peittyvästi eli resessiivisesti. Olemme nyt paikantaneet perimästä alueen, jossa sairautta aiheuttava geenimuutos sijaitsee. Tutkimukset etenevät ja tarkastelemmme tätä aluetta yksityiskohtaisesti löytääksemme varsinaisen geenivirheen. Tavoitteemme on kuvata myös syndroomaan liittyvät oireet ja kliiniset muutokset.

Jatkotutkimuksia varten tarvitsemme lisää verinäytteitä hauenleukakoirista, näiden vanhemmista sekä terveistä pentuesisaruksista. Myös muiden kettuterriereiden näytteet ovat tervetulleita. Osallistumisohjeet löytyvät kotisivuiltamme http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen tai vaihtoehtoisesti ottamalla yhteyttä tutkimusryhmään.

Lisäksi tarvitsemme hauenleukakoiria, sekä pentuja että aikuisia, kliinisiin tutkimuksiin. Tutkimukset tehdään yliopistollisessa eläinsairaalassa Helsingissä ja ovat ilmaisia koiran omistajalle. Myös mahdollisesti kuolleena syntyneet hauenleukapennut toivotaan toimitettavan tutkimusryhmälle tutkimuksia varten. Mikäli pentueeseen syntyy hauenleukakoiria tai omistat aikuisen hauenleukakoiran, ota yhteyttä ao. vastaavaan tutkijaan.


Yhteydenotot:
Marjo Hytönen, marjo.hytonen(at)helsinki.fi, p. 050 3199322

Tutkimusryhmän kotisivut: www.koirangeenit.fi
Tutkimusryhmän johtaja: Prof. Hannes Lohi