Tanskandogit, käyttäytymistutkimuksessa edistystä!

18.10.2013


Helsingin yliopiston Koirageenitutkimusryhmä, professori Hannes Lohen johdolla, tutkii ryhmässään paitsi eri sairauksien taustalla olevia geenejä, mutta myös käyttäytymisen geneettistä taustaa.

Yksi meneillään olevista tutkimusprojekteista on erilaisten ahdistuneisuushäiriöiden kuten arkuuden, pakko-oireisuuden ja ääniarkuuden geenitaustojen selvittäminen koirissa. Olemme keränneet muutaman vuoden ajan arkoja ja keskivertoja/rohkeita koiria mukaan arkuustutkimukseen kyselylomakkeella, jossa kysytään sekä arkuuteen että ääniarkuuteen liittyviä kysymyksiä.

TANSKANDOGIT ovat osallistuneet kiitettävällä innokkuudella arkuustutkimukseen, ja yhteensä olemme vastaanottaneet kyselyvastauksia N.300 dogista, joista osa on rohkeita, osa arkoja ja iso osa siltä väliltä.

Vaikka vastauksia kyselyymme on paljon tanskandoggeista, otamme erittäin mielellään vastauksia lisää, eritoten selkeästi rohkeista, ihmistä aristavista koirista, ääniaroista sekä ihmiseen erittäin ystävällisesti suhtautuvista koirista.

Jokaisen tanskandogin omistajan vastaus koirastaan on arvokas tutkimukselle! Käyttäytymisprojektissa olemme saaneet erittäin lupaavia alustavia tuloksia. Tarvitsemme nyt sinun apuasi, jotta pystymme varmentamaan löydöksemme.
Tutkimuksessa meillä on alustava paikannus arkuuteen liittyvään geenialueeseen nimenomaan tanskandogeilla ja tarvitsemme tähän projektiin lisää näytteitä varmistaaksemme löydön, ja tarkentaaksemme aluetta.
Jokaisen tanskandogin omistajan vastaus koirastaan on arvokas tutkimukselle! Aktiivisuutta tanskandoggien omistajat!

Kyselyyn voit vastata oheisesta linkistä, https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/16515/lomake.html
tämän lisäksi tarvitsemme koirasta verinäytteen. Verinäytteen antamisesta tutkimusryhmälle saat lisätietoa lgl-kyselyt@helsinki.fi.

Kasvattajat ja ala-osastot voivat esim. järjestää joukkonäytteenottoja alueellaan, jonne näytteenottajan voi tilata ilmaiseksi paikalle tutkimusryhmältä.
Tutkimuksesta saat lisätietoa www.koirangeenit.fi ja katriina.tiira(at)helsinki.fi.


Koiria tutkitaan niiden terveyden edistämiseksi. Koirista on kuvattu yli 500 erilaista perinnöllistä sairautta ja ne yleistyvät nopeasti roduissa sisäsiitoksen ja matadorijalostuksen ansiosta. Ilman geenitutkimusta rotujen elinvoima vaarantuu. Perinnöllisiä sairauksia voidaan vastustaa tehokkaasti vain geenitutkimuksella. Koiran perimä on nyt kartoitettu ja työkalut geenivirheiden löytämiseksi ovat olemassa. Voimme auttaa parasta ystäväämme!

Geenitutkimuksen tavoitteena on tunnistaa geenivirheitä erilaisiin perinnöllisiin sairauksiin ja käyttäytymisominaisuuksiin eri roduissa, kehittää sairauksille geenitestejä jalostuksen apuvälineeksi ja soveltaa saatua tietoa ihmissairauksien selvittämiseen. Geenilöytö avaa aina myös mahdollisuuksia tautimekanismien ymmärtämiseen ja se luo pohjaa diagnostiikan, hoitojen ja mahdollisten lääkkeiden kehittämiseen. Lisätietoja tutkimuksesta;

www.koirangeenit.fi sekä facebookissa ” koirien geenitutkimus ” sivuilla.