Immuunigeenien monimuotoisuus osoittaa kesykoiran aasialaisen alkuperän

23.10.2012

Oulun yliopisto, biologian laitos, genetiikka

Tiedote 22.10.2012

Suden kesyttäminen koiraksi alkoi uuden, immuunigeeneihin perustuvan tutkimuksen perusteella Aasiassa. Koiran immuunigeenien monimuotoisuus on siellä suurempaa kuin muualla maailmassa. Aasian eri alueita on esitetty koiran alkukodiksi myös aiemmissa geneettisissä tutkimuksissa, mutta kesytettyjen susien määrästä on esitetty vaihtelevia arvioita. Uudessa tutkimuksessa sen arvioidaan olleen useita satoja susia.

Tutkimuksessa analysoitiin aasialaisten koirien immuunipuolustukseen osallistuvan MHC-alueen (major histocompatibility complex) geenejä. Tuloksia verrattiin muilta mantereilta aiemmin tutkittuihin koiriin maapallon laajuisesti. Tulosten perusteella aasialaiset koirat ovat geneettisesti selkeästi monimuotoisempia kuin muiden alueiden koirat. MHC-geenien monimuotoisuuden on osoitettu myös ihmisillä olevan korkeimmillaan lajin alkukodissa ja vähenevän sieltä kauemmaksi siirryttäessä.

Tutkitut MHC-geenit osallistuvat immuunipuolustusreaktion alkuvaiheeseen. Ne tunnistavat solun sisällä olevia vierasaineita, esimerkiksi viruksia, ja kuljettavat ne solukalvolle esitelläkseen niitä puolustusreaktion seuraavasta vaiheesta vastaaville valkosoluille.

Tutkimuksessa simuloitiin myös sitä, mikä oli riittävän suuri kantasusien määrä, jotta nykyinen koiran MHC-monimuotoisuuden taso saavutettaisiin. Tulosten perusteella koiran kesyttämiseen on tarvittu vähintään 500 susiyksilöä. Kesyttäminen on siis todennäköisesti tapahtunut laajalla maantieteellisellä alueella tai pitkän ajan kuluessa. On myös mahdollista, että kesykoirat ovat risteytyneet susien kanssa myöhemmissä vaiheissa.

Tutkimuksen teki pohjoismainen tutkimusryhmä, johon kuuluu jäseniä Oulun yliopiston lisäksi Helsingin yliopistosta, Tukholman kuninkaallisesta KTH-teknologiainstituutista (KTH-Royal Institute of Technology) ja Karoliinisesta instituutista.

Tutkimus on julkaistu 17.10.2012 sähköisenä korkeatasoisessa Heredity-lehdessä. Se on osa Alina Niskasen koiraeläinten immuunigeenien monimuotoisuutta käsittelevää väitöskirjatyötä.

Lisätietoja:

Tutkimuksen abstrakti verkossa: http://www.nature.com/hdy/journal/vaop/ncurrent/abs/hdy201267a.html

tohtorikoulutettava, FM Alina Niskanen, puh. 0294 481503, Oulun yliopisto, biologian laitos

professori Jouni Aspi, tutkimusryhmän johtaja, puh. 0294 481214, Oulun yliopisto, luonnontieteelliset museot