Salukien sydäntutkimukseen haetaan koiria!

7.6.2012

Salukien sydäntutkimus
 

Helsingin Yliopistollisessa Eläinsairaalassa on käynnistynyt salukien sydäntutkimusprojekti. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää salukeilla esiintyvää sydänlihasrappeumaa (dilatoiva kardiomyopatia, DCM), sairauden yleisyyttä ja diagnostiikkaa käyttäen uusimpia sydämen kaikukuvaus- ja sydänfilmimenetelmiä. Sydäntutkimuksen ensimmäisenä tavoitteena on määrittää rotukohtaiset normaalit viitearvot salukille. Kliinisen tutkimuksen kautta jatketaan sairauden geenitutkimusta (Hannes Lohi). Tavoitteena on kartoittaa myös sairauteen vaikuttavia geenejä, ja siten geenitestin avulla tunnistaa riskipotilaat ajoissa sekä vastustaa sairautta jalostuksen avulla.

Dilatoivassa kardiomyopatiassa sydämen vasen kammio laajenee sydänlihaksen rappeuman seurauksena ja supistuskyky heikkenee. Sairaus etenee vähitellen, ja sairauden loppuvaiheessa koiralla ilmenee sydämen vasemman puoliskon vajaatoimintaa, jonka oireita ovat mm. yskä ja rasituksen sietokyvyn aleneminen. Dilatoivaan kardiomyopatiaan voi myös liittyä rytmihäiriömuutoksia, jotka voivat johtaa äkkikuolemaan ilman edeltäviä muutoksia sydänlihaksessa.  Sairauden aikainen toteaminen jo oireettomassa vaiheessa on siten tärkeää.

Tutkimukseen osallistuville koirille tehdään sydäntutkimus, johon kuuluu yleistutkimus, verenpaineen mittaus, sydämen ultraäänikuvaus, sydänfilmi ja laboratoriomääritykset (koiran yleiskunnon ja muiden mahdollisten sairauksien kartoittaminen sekä kilpirauhasmääritykset).

Tutkimukseen otetaan mukaan tässä vaiheessa 50 salukia, iältään 3−10-vuotiaita. Tutkimus on koiran omistajalle ilmainen. Tutkimukseen ilmoittautuneista valitaan koiria siten, että ensisijalla ovat koirat, joilla on jo todettuja sydänmuutoksia, sitten yli 6-vuotiaat ja sen jälkeen ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tutkimus käynnistyy varsinaisesti syksyllä 2012. Mikäli haluatte alustavasti ilmoittautua tutkimukseen, voitte ottaa yhteyttä tutkimusassistentti Ranja Eklundiin joko sähköpostitse tai puhelimitse jo kesän aikana. Kesän jälkeen tutkimushoitajamme Laura Parikka ottaa yhteyttä ilmoittautuneisiin ajanvarausta varten.

Mikäli haluatte lisätietoa tutkimuksesta, vastaamme mielellämme kysymyksiinne.

Ystävällisin terveisin

Maria Wiberg
ELT, pieneläinsisätautiopin dosentti
Kliinisen Hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta

p. 09-191 57 359 maria.wiberg@helsinki.fi   (tavoitettavissa 15.7. lähtien)

Lisätiedot tutkimuksesta:                                             Ilmoittautumiset:

Tutkimushoitaja Laura Parikka                                       Tutkimusassistentti Ranja Eklund

p. 050-415 0575                                                             p. 09-191 25680

laura.parikka@helsinki.fi                                               ranja.eklund@helsinki.fi

 

 

 

Sydänsairauksiin kuolleiden salukien ruumiinavaus
 

Sydäntutkimuksen kannalta olisi ehdottoman tärkeää, että kaikille sydänsairauksiin oletettavasti kuolleille salukeille tehtäisiin myös ruumiinavaus. Eläinlääketieteellisen patologian osaston kanssa on sovittu, että salukien ruumiinavaukset voidaan tehdä keskitetysti siellä, mikäli omistajan on mahdollista tuoda koira Helsinkiin. Koira tuodaan Yliopistolliseen Pieneläinsairaalaan (auki
ympäri vuorokauden), ja potilastoimiston kautta tehdään lähete sekä hoidetaan laskutus. Tutkimustulos tulee tiedoksi myös Maria Wibergille. Omistaja maksaa avauskulut itse ja voi sitten anoa lausuntoa vastaan sponsorointia Suomen Salukikerholta.

Eläinsairaala sijaitsee Viikissä, Koetilantie 2, Helsinki
kartta: http://www.vetmed.helsinki.fi/elainsairaala/tietoa/viikin_kartta.html