Skandinaaviset koirarodut risteytyneet susien kanssa

20.9.2010

Koirien historiaa on selvitetty DNA-tutkimusten avulla jo vuosia. Ruotsalainen Peter Savolaisen johtama tutkimusryhmä Tukholmasta on osoittanut, että kaikki rodut mastiffista chiahuahuaan polveutuvat eteläisestä Itä-Aasiasta.

Sama tutkimusryhmä on nyt yhteistyössä prof. Hannes Lohen koiragenetiikan tutkimusryhmän kanssa osoittanut, että eräät skandinaaviset rodut ovat risteytyneet hiljattain uudelleen susien kanssa. Sudet ja koirat elävät erillään ja risteytymät ovat hyvin harvinaisia.

Skandinaviassa näin on kuitenkin uuden tutkimuksen mukaan tapahtunut n. 500-3000 vuotta sitten. Suden perimää löytyy suomenlapinkoirista, harmaanorjahirvikoirista ja jämtlanninpystykorvista. Risteytykset ovat todennäköisesti olleet edullisia kyseisille roduille.

Tämä on tietysti spekulatiivista, mutta susien kautta näiden rotujen metsästysominaisuudet todennäköisesti parantuivat, sanoo populaatiogeneetikko Peter Savolainen, Royal Institute of Technologista.

Hybridirodut muistuttavat ulkoisesti jossakin määrin sutta, mutta se ei välttämättä johdu risteytyksistä. Monet muut rodut kuten siperianhuskyt ja laikat muistuttavat myös sutta, mutta eivät ole hybridisoituneet susien kanssa.

Tutkimuksessa hyödynnettiin Lohen tutkimusryhmän kokoamaa laajaa koirien DNA-pankkia. Tautigeenipaikannuksen lisäksi koiran perimää tutkimalla voidaan selvittää myös rotujen alkuperää ja keskinäistä sukulaisuutta sekä pyrkiä ymmärtämään näin myös rotujen erilaisia ominaisuuksia, toteaa Hannes Lohi.

Lisätietoja julkaisusta Hannes Lohelta hannes.lohi(at)helsinki.fi tai Peter Savolaiselta savo(at)kth.se or +46-8-5537 8335.

Artikkeli: Klütsch C, Seppälä EH, Fall T, Uhlén M, Hedhammar Å, Lohi H and Savolainen P. Regional occurrence, high frequency but low diversity of mitochondrial DNA haplogroup d1 suggests a recent dog-wolf hybridization in Scandinavia, Anim Genet, 2010.