Välimuotoinen lanne-ristinikama

Kuvan koiralla on LTV3 eli epäsymmetrinen lanne-ristinikama. Oikealla puolella nikamassa on poikkihaarake ja se muistuttaa lannenikamaa (sininen nuoli), vasemmalla puolella nikamassa on ristiluu piirteitä (oranssi nuoli).

Välimuotoinen lanne-ristinikama (LTV) on synnynnäinen ja perinnöllinen sairaus, joka on yleinen mm. saksanpaimenkoirilla.

LTV tarkoittaa nikamaa, jossa on piirteitä sekä lanne- että ristinikamasta ja muutos voi olla symmetrinen tai epäsymmetrinen. Lisäksi joillakin koirilla lannerangan nikamien lukumäärä on poikkeava; normaalin seitsemän sijaan koiralla onkin kahdeksan tai kuusi lannenikamaa.

LTV altistaa lanne-ristiluuliitosalueen aikaiselle rappeutumiselle, mikä voi aiheuttaa kipuja takaselkään tai pahimmillaan takaraajojen halvausoireita.

LTV:n periytymismekanismia ei vielä tunneta.

Tutkittavat rodut:

Tällä hetkellä kohdistamme tutkimuksen pääasiallisesti saksanpaimenkoiriin, mutta otamme mielellämme vastaan näytteitä muunkin rotuisista koirista, joilla on todettu LTV.

Millaisia koiria tarvitaan tutkimukseen:

Tarvitsemme tutkimukseen koiria, joilla on todettu LTV (asteet 1-4) epävirallisesti tai virallisesti kennelliiton eläinlääkärin lausumana.

Mikäli sairaasta koirasta ei ole virallista kennelliiton selkälausuntoa, mutta haluaisitte sen osallistuvan tutkimukseen, ottakaa yhteys ensin tutkijaan.

Tarvitsemme myös näytteitä koirista, jotka on virallisesti lausuttu kennelliitossa selästään normaaleiksi LTV:n osalta (LTV0).

Toivottavat kopiot diagnooseista:

Mahdollisuuksien mukaan toivomme näkevämme kaikkien tutkimukseen osallistuvien koirien selkä- ja lonkkakuvat.

Mikäli koirasta ei ole virallista kennelliiton selkälausuntoa, tutkimukseen osallistuminen edellyttää, että saamme nähdä diagnoosiin johtaneet röntgenkuvat. Toivomme näiden koirien osalta myös kopiota eläinlääkärin lausunnosta, mikäli sellainen on saatavilla.

Osallistuminen:

Osallistua voi luovuttamalla koirasta verinäytteen ja täyttämällä näytteen mukaan terveystietolomakkeen. Toivomme, että terveystietoihin kirjataan kaikki koiran luustoon liittyvät tiedot mahdollisimman tarkasti.

http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/

Välimuotoisen lanne-ristinikaman kuvantamistutkimus

Olemme syksyn 2015 - alkuvuoden 2016 aikana tehneet kehityshäiriön kuvantamistutkimusta yhteistyössä eläinlääkäriasema MEVETin kanssa. Tähän mennessä olemme kuvanneet noin 30 saksanpaimenkoiraa, jotka edustavat kehityshäiriön eri asteita (LTV0 - LTV4). Jokaisesta koirasta on otettu yhteensä viisi röntgenkuvaa, jotka kattavat koko selkärangan sekä koiran lantion. Lisäksi koirien lantioista on otettu tietokonetomografiakuva, josta voidaan muodostaan lantion luuston kolmiulotteinen malli.

Etsimme kuvantamistutkimukseen vielä kahta LTV3-lausunnon saanutta urosta, ensisijaisesti Suomen Kennelliiton virallisen LTV-lausunnon saaneita koiria. Epävirallisillakin kuvilla on mahdollista osallistua, mutta se edellyttää, että saamme nähdä diagnoosiin johtaneet röntgenkuvat ennen tutkimukseen valitsemista. Toivomme tällaisten koirien osalta myös kopiota eläinlääkärin lausunnosta, mikäli sellainen on saatavilla.

Kaikista kuvantamistutkimukseen osallistuvista koirista otetaan verinäyte LTV:n geneettisen taustan tutkimukseen (mikäli verinäyte on annettu johonkin muuhun geenitutkimukseemme, ei uutta näytettä tarvita).

Lisätietoja kuvantamistutkimuksesta saa alla olevalta yhteyshenkilöltä.

Yhteyshenkilö:

Väitöskirjatutkija Lea Mikkola, MMM, jalostusagronomi
lea.mikkola(at)helsinki.fi
050-4156743